UNESCO International CNR UNESCO | Activităţi | Patrimoniu | Burse | Premii | Aniversări | Resurse | Contact | Hartă Site RO | EN   
UNESCO
EducatieStiintaCulturaComunicarePrograme Transversale si Interdisciplinare
Burse UNESCO  
Burse co-sponsorizate  
Alte oferte  

Educaţie  
Stiinte naturale  
Stiinte sociale si umane  
Cultura  
Comunicare  

L’Oréal si UNESCO lanseaza cea de-a cincea editie a programului de burse nationale „Pentru femeile din stiinta”
Bucuresti - 19 decembrie 2013
UNESCO – L’Oréal lanseaza pentru al cincelea an consecutiv programul de burse nationale „Pentru femeile din stiinta”. Programul, devenit deja o traditie si în România, va oferi în continuare sprijin comunitatii stiintifice locale prin acordarea a doua burse pentru tinere cercetatoare din aria stiintelor Vietii si aria Stiintelor Fizice. Începând de astazi, cercetatoarele din România sunt asteptate sa aplice pentru aceste bursele anuale private.

Programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” se desfasoara în perioada decembrie 2013 – iunie 2014. Valoarea unei burse este de 42.000 lei, iar programul se adreseaza cercetatoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara în cadrul unei institutii acreditate de învatamânt superior din tara.

Dosarele de aplicatie pot fi înscrise pâna la data de 31 martie 2014 si urmeaza a fi evaluate de un juriu format din reprezentanti ai Comisiei Nationale a României pentru UNESCO si ai L’Oréal România, precum si din cercetatori de renume din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

„De 15 ani, programul initiat de UNESCO si L’Oréal sustine, la nivel international, implicarea femeilor în domeniul stiintific, promovând talentele promitatoare. Suntem onorati sa lansam acum în România cea de-a patra editie a programului de burse nationale <>”, a declarat Gilles Antoine, Country Managing Director L’Oréal România. „La fiecare editie, tinerele cercetatoare din România au dat dovada de excelenta stiintifica, propunând proiecte îndraznete, care merita din plin sa fie sustinute. Suntem convinsi ca cea de-a patra editie ne va aduce noi propuneri de cercetare remarcabile”, a adaugat Gilles Antoine.

„Ne bucuram ca programul a evoluat constant de la o editie la alta, atragând un numar din ce în ce mai mare de participante si proiecte înscrise. Mai mult ca oricând, cercetatoarele din România au nevoie de un spatiu în care sa-si prezinte ideile si de sprijin pentru a le pune în practica, iar noi suntem alaturi de ele pentru a le oferi sustinerea necesara sa îsi continue vocatia si sa poata aduce contributii remarcabile în dezvoltarea stiintifica”, a declarat dl. Ani Matei, Secretar General al CNR – UNESCO.

Fiecare bursa va constitui sursa de finantare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, în cadrul unei institutii de cercetare din România. Proiectele selectate vor fi anuntate în luna iunie 2014, în cadrul unei ceremonii de premiere a câstigatoarelor programului.

Câstigatoarele editiilor anterioare ale programului de burse nationale nationale „Pentru femeile din stiinta” sunt:

Editia I (2009 - 2010)
  • Prima bursa a fost acordata în luna iunie a 2010, cercetatoarei dr. Ruxandra Jurcut, care a derulat un program de cercetare în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din Bucuresti.
Editia a II-a (2010 - 2011)
  • Pentru categoria Stiintele Vietii, a fost premiata dna. Dr. Elena Butoi, cercetator la Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu, care a analizat rolul celulelor si moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei. Rezultatele acestor studii vor conduce la o abordare inovativa a acestei maladii care este cauza principala a mortalitatii în tarile dezvoltate, inclusiv în România;
  • Pentru categoria Chimie, a fost a fost premiata dna. Nicoleta Preda, doctor în inginerie chimica la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Proiectul sau de cercetare a vizat obtinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicatii în dezvoltarea de senzori si cataliza.
Editia a III-a (2011 - 2012)
  • Pentru categoria Stiintele Vietii, a fost premiata dna. Simona Gurzu, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Târgu Mures si medic specialist la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mures, Serviciul de Anatomie Patologica. Proiectul sau de cercetare a avut ca tema determinari de biologie moleculara în cazuri cu cancer colorectal si gastric, ca prim pas al modernizarii diagnosticului oncopatologic si al promovarii oncoterapiei individualizate în România;
  • Pentru categoria Chimie, a fost a fost premiata dna. Alina Elena Nicolescu, cercetator stiintific în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” din Iasi. Proiectul sau de cercetare a pus în evidenta markerii de metabolism detectati prin spectroscopie RMN.
Editia a IV-a (2012 - 2013)
  • Pentru categoria Stiintele Vietii, a fost premiata dna. Cornelia Braicu, inginer Biochimist si Coordonator Laborator Genomica Functionala, Centrul de Cercetari pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca. Proiectul ei câstigator a avut ca tema combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia tintita cu ARN de interferenta în tratamentul cancerului de sân triplu negativ;
  • Pentru categoria Stiintele Fizice, a fost a fost premiata dna. Edina Rusen, sef de lucrari în cadrul departamentului de Bioresurse si Stiinta Polimerilor în cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialor în cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. Proiectul sau de cercetare a avut ca tema cristalele fotonice cu aplicatii laser.

Programul UNESCO - L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, la nivel global

În ultimii 15 ani, programul initiat de UNESCO si L’Oréal sustine, la nivel international, implicarea femeilor în domeniul stiintific, promovând talentele promitatoare.
Programul initiat de UNESCO si Grupul L’Oréal se desfasoara pe trei nivele:
  • premiile internationale anuale, acordate la nivel international, pentru 5 cercetatoare care au înregistrat rezultate remarcabile în domeniul cercetarii (în valoare de 100.000 USD fiecare);
  • bursele internationale acordate unui numar de 15 cercetatoare, în fiecare an, în urma înregistrarii cercetatoarelor în program si selectiei realizate de un juriu prestigios, format din laureati ai premiului Nobel;
  • bursele nationale, prin care tarile în care Grupul L’Oréal îsi desfasoara activitatea recompenseaza, la nivel de tara, activitatea femeilor cercetator, în parteneriat cu UNESCO si alte institutii de prestigiu din Lumea are nevoie de stiinta, stiinta are nevoie de femei tara respectiva. La aceste burse participa tinerele cercetatoare aflate în perioada doctoratului sau post-doctoratului.
Regulamentul programului si formularul de înscriere se gasesc pe site-ul Comisiei Nationale a României pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro.


Contacte pentru presa
L’Oréal Romania

Mirela Nemtanu
Corporate Communication and Public Affairs Manager
mnemtanu@ro.loreal.com
0740 107 150


Programul UNESCO - L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” la nivel international
Lansat în 1998 de L’Oréal si UNESCO, programul „Pentru femeile din stiinta” („For Women in Science”) a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoscuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajeaza urmarea vocatiei în domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din întreaga lume.

Din 1998, 72 de premii pentru excelenta în domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tânara generatie. De asemenea, 210 cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din România – Adriana Jalba în 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan în 2004). La nivel national, programul „For Women in Science” se desfasoara în 106 de tari si a permis, pâna în prezent, unui numar de aproximativ 1300 de tinere sa îsi continue activitatea de cercetare.

*****

Compania L’Oréal, lider în industria frumusetii din lume, a sarbatorit recent centenarul - 100 de ani de când a început aventura frumusetii. Compania care la început avea un singur brand, înfiintata de un chimist vizionar, Eugčne Schueller, a devenit, în timp, liderul mondial în industria frumusetii, datorita abordarii stiintifice riguroase, ambitiei de a cuceri pietele internationale si cautarii permanente a inovatiei si calitatii. Astazi, compania are 27 de branduri la nivel mondial, prezente în toate lanturile de distributie (saloane de cosmetica, piete de larg consum, lanturi de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare si dezvoltare al grupului – care s-a bucurat în 2011 de un buget anual de 665 milioane de Euro si de mai mult de 3.400 de cercetatori activi în 18 centre de cercetare si 15 centre de evaluare din întreaga lume – dezvolta noi molecule si formule în domeniul îngrijirii parului si a pielii. L’Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul sau privind standardele ridicate de sanatate si de siguranta consumatorilor. Compania fabrica mai mult de 4,5 miliarde de produse în fiecare an; numai în 2011 a înregistrat peste 600 patente de cercetare stiintifica.

Comisia Nationala a României pentru UNESCO a fost înfiintata în 1995 si este institutie publica în coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, asigurând legatura României cu UNESCO, în baza colaborarii cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române si cu alte institutii si organisme centrale.

Comisia Nationala a României pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Nationale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanta de specialitate guvernelor proprii si delegatiilor la Conferinta Generala în domeniul UNESCO si al programelor sale; rol de legatura între Secretariatul UNESCO si structurile guvernamentale si neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor si activitatilor nationale; rol participativ în elaborarea, implementarea si evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, facându-le repere ale dezvoltarii socio – economice – durabile. Pe de alta parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activitatii globale a UNESCO valorile românesti în domeniul educatiei si stiintei, precum si profunzimea si diversitatea culturala româneasca.

Academia Româna este cel mai înalt for de stiinta si de cultura din România. A fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Româna, devenita în 1867 Societatea Academica Româna, iar în 1879 Academia Româna. Conform statutului, rolul principal al Academiei consta în cultivarea limbii si literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei nationale române si cercetarea în cele mai importante domenii stiintifice. Academia Româna are 181 de membri activi alesi pe viata.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica este institutie publica, aflata în subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care acesta îsi realizeaza atributiile în domeniul cercetarii. Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea si evaluarea politicilor în domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii, în acord cu strategia si cu Programul de guvernare, în scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, largirea patrimoniului national si international tehnologic si de inovare, dezvoltarea economica durabila, accesul pe piata interna, europeana si pe piete globale, realizarea societatii informationale bazate pe cunoastere, satisfacerea nevoilor cetateanului si cresterea calitatii vietii acestuia.

Informaţii suplimentare:
 
Copyright © 2011 CNR UNESCO
Servicii IT Piese Auto, Pachet revizie, Ulei motor Externalizare IT