10 decembrie - Ziua internațională a drepturilor omului
Articol publicat pe 10-12-2022
Ziua Internațională a Drepturilor Omului este marcată în fiecare an pe data de 10 decembrie, ziua în care Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, în anul 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului.
UNESCO a fost prima agenție a Națiunilor Unite care a plasat Declarația Universală în centrul acțiunilor sale, pentru a o promova în întreaga lume prin educație și mass-media.
„Mai mult decât oricând, suntem conștienți de ceea ce mandatul UNESCO, în cea mai largă și deplină măsură, poate face pentru a ne ajuta să dezvoltăm împreună „standardul comun” definit în Declarația Universală a Drepturilor Omului. În această zi, invităm toți jucătorii din societate să se alăture UNESCO pentru a oferi viitorului o față mai umană”, a precizat doamna Audrey Azoulay, Director General al UNESCO.
Începând cu Ziua Drepturilor Omului din acest an, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite (OHCHR) lansează o campanie de promovare a Declarației, sloganul 2022 fiind „Demnitate, libertate și dreptate pentru toți”, iar apelul la acțiune #StandUp4HumanRights. Cea de-a 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului va fi sărbătorită pe 10 decembrie 2023.
Comisia Naţională a României pentru UNESCO a organizat pe 25 noiembrie, cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
, o întâlnire cu şcolile din reţeaua ASPnet care au în desfăşurare activităţi de susţinere a non-violenţei şi de educaţie în spiritul reducerii şi combaterii violenţei faţă de fete şi femei. O parte dintre activități le găsiți
aici.
Evenimentul a marcat începutul campaniei anuale de activism dedicat combaterii violenţei de gen care durează până pe 10 decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului, In această zi școlile asociate pentru UNESCO desfășoară activități precum cea de la Grădinița 7 din București, intitulată “Drepturile omului văzute prin ochi de copil”.