10 Noiembrie – Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare
Articol publicat pe 10-11-2024
Sărbătorită în fiecare an la 10 noiembrie, Ziua mondială a științei pentru pace și dezvoltare subliniază rolul important al științei în societate și necesitatea de a implica publicul larg în dezbateri privind problemele științifice de actualitate.
Evenimentul din acest an va sublinia importanța științei, în contextul Decadei internaționale a științei pentru dezvoltare durabilă (2024 - 2033).
Adunarea Generală a Națiunilor Unite (United Nations General Assembly – UNGA) a proclamat, în august 2023, perioada 2024-2033 ca
Decada Internațională a Științei pentru Dezvoltare Durabilă . Aceasta vizează găsirea de soluții la provocările globale determinate de schimbările climatice. Știința este recunoscută ca un bun comun al umanității și se reafirmă rolul său fundamental în eforturile umanității de a găsi un model de dezvoltare care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, păstrând în același timp integritatea planetei de care depinde însăși supraviețuirea noastră. Sub coordonarea UNESCO, obiectivul Decadei este de a restabili încrederea în știință, de a încuraja gândirea critică și nuanțată și de a consolida cooperarea științifică la nivel mondial.
„În lumea noastră în permanentă schimbare, sprijinirea dezvoltării științifice și încurajarea înțelegerii științei sunt obligatorii, nu simple opțiuni” afirmă doamna Audrey Azoulay, Director general al UNESCO.
Cu scopul de a promova educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) în Europa, UNESCO a lansat, în martie 2024, inițiativa “Revitalizarea Educației STEM pentru a dota generațiile viitoare cu competențe STEM”.
Printre proiectele selectate în cadrul acesteia, două sunt din România, respectiv:
- Egalitate de gen în Educația STEM din România, implementat de Școala Gimnazială și Liceul German Hermann Oberth – unitate de învățământ din rețeaua ASPnet, împreună cu Asociația Femeilor în Inginerie Știință și Tehnologie și cu DLI
- Integrarea și Sprijinirea STEM în Curriculumul Educațional prin Proiectul UNESCO Experimente Microștiințe, implementat de CIFRA – Centru UNESCO de categoria 2.
Altă inițiativă UNESCO este programul “
L'Oréal-UNESCO For Women in Science”, care, din anul 1998, recunoaște și celebrează femeile eminente din știință din întreaga lume. În fiecare an, cinci laureate sunt premiate pentru contribuția în domeniul științelor vieții sau al științelor fizice, matematicii și informaticii, în mod alternativ.
In România, Programul național de burse private L’Oréal-UNESCO „Pentru Femeile din Științe” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. În cele 14 ediții consecutive programul a premiat și a susținut 42 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, investiți în proiectele lor.
Pentru a marca 50 de ani de la primirea Anei Aslan în Academie, eveniment înscris în calendarul oficial al aniversărilor UNESCO pe anul 2024, personalitatea complexă a academicienei, precum și impresionanta sa opera de cercetare științifică și acțiune terapeutică au fost elogiate în Aula Academiei. Evenimentul a fost organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Academia Română. Inregistrarea video a reuniunii este disponibilă
aici.
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește tuturor desemnărilor UNESCO din România, precum și partenerilor săi pentru acțiunile întreprinse în vederea sprijinirii eforturilor științifice.