Sărbătorită în fiecare an la 10 noiembrie, Ziua mondială a științei pentru pace și dezvoltare subliniază rolul important al științei în societate și necesitatea de a implica publicul larg în dezbateri privind problemele științifice de actualitate. De asemenea, subliniază importanța și relevanța științei în viața noastră de zi cu zi, precum si rolul pe care oamenii de știință îl joacă în transformarea societății.
Tema Zilei mondiale a științei din acest an este “Consolidarea încrederii în știință”.
Rolul științei în modelarea viitorului nostru colectiv poate fi îndeplinit doar atunci când există încredere în știință. Încrederea în știință este cea care alimentează dezvoltarea și aplicarea de soluții bazate pe dovezi la provocările cu multiple fațete ale lumii noastre. Încrederea în știință este o problemă complexă. Ea afectează modul în care oamenii de știință își desfășoară activitatea și modul în care știința este percepută de societate. De asemenea, sporirea încrederii în știință consolidează deciziile politice bazate pe știință și sprijinul societății pentru aplicarea acestora.
Cu ocazia acestei zile, la data de 13 noiembrie 2023, ora 18:30 (ora Parisului), UNESCO organizează masa rotundă la nivel înalt cu tema Building Trust in Science at the Nexus of Science, Policy and Society. Transmisiunea în direct pe internet poate fi urmărită accesând Live webcast
Aceasta va oferi ocazia participanților de a discuta despre legăturile dintre știință, politică, societate și elaborarea de politici bazate pe știință, precum și de a înțelege mai bine statutul cercetării științifice. De asemenea, se va evidenția importanța libertății și a siguranței oamenilor de știință, ca ingredient-cheie pentru ecosistemele științifice conduse de valori universale, precum și rolul vital al popularizării științei în consolidarea culturii științifice, a conștientizării publice și a încrederii în știință.
Aceste principii sunt stabilite în două instrumente normative ale UNESCO: Recomandarea privind știința și cercetătorii științifici (2017) și Recomandarea privind știința deschisă (2021).