11 octombrie – Ziua Internațională a Fetelor
Articol publicat pe 11-10-2024
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât în 2011 ca, în data de 11 octombrie a fiecărui an, să fie sărbătorită Ziua internațională a fetelor, în scopul recunoașterii drepturilor pe care fetele le au, dar și a provocărilor unice cu care acestea se confruntă.
Tema anului 2024 - „Viziunea fetelor pentru viitor” - urmărește să ofere fetelor abilități, să le amplifice vocile și să le sprijine în acțiunile lor de modelare a unor strategii și politici care să asigure un viitor mai bun pentru noi toți.
Egalitatea de gen este o prioritate globală a UNESCO, în condițiile în care femeile reprezintă încă aproape două treimi din totalul adulților care nu știu să citească. UNESCO și partenerii săi acționează pentru a oferi soluții de reducere a inegalităților în și prin educație, pentru a abilita femeile în special în domeniile STEM, pentru acțiuni de mediu, pentru a promova incluziunea și combaterea violenței bazate pe gen, pentru a reduce decalajul digital între sexe și pentru a sprijini abilitarea femeilor în situații de criză, urgență și și în contexte de reconstrucție rapidă.. UNESCO priveste egalitatea de gen ca o problemă a drepturilor omului și o condiție prealabilă pentru dezvoltarea durabilă centrată pe oameni. Aceasta se află în centrul convingerilor UNESCO cu privire la modalitatea de a construi o pace durabilă.
Viziunea UNESCO în ceea ce privește fetele este aceea că „dacă sunt sprijinite și educate în mod corespunzător, fetele au potențialul de a schimba lumea - atât ca viitoare angajate, antreprenoare, profesoare, capi de familie, lideri politici și mame. A investi în conștientizarea potențialului fetelor, înseamnă a le susține drepturile în prezent și a le promite un viitor mai echitabil și mai prosper, viitor în care jumătatea din populația globului reprezentată de fete și femei, să fie un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflictele politice, creșterea economică, prevenirea bolilor și durabilitatea globală.”
Pentru a marca Ziua internațională a fetelor, UNESCO organizează, la data de 16 octombrie, un eveniment hybrid în cadrul căruia va anunța laureatele din 2024 ale Premiului pentru educația fetelor și femeilor (
UNESCO Prize for Girls' and Women’s Education).
Evenimentul va reuni fete, tinere, profesori, factori de decizie care pot aduce schimbarea, care vor putea asculta părerile fetelor privind viitorul educației și vor afla despre acțiunile care trebuie întreprinse acum, pentru ca acestea să se poată împlini. Puteți urmări live accesând pagina dedicată
aici.
Secretariatul CNR UNESCO felicită și mulțumește tuturor desemnărilor UNESCO, precum și partenerilor săi pentru activitățile care evidențiază rolul și contribuția fetelor la transformarea comunităților în care trăim.
La apelul din septembrie 2023 următoarele unități de învățământ ASPnet au evidențiat implicarea elevilor lor și în activități în domeniul promovării rolulul fetelor pentru o constructie societală prin educație: Școala Gimnazială D.R.Popescu Nojorid, Școala Gimnazială Ana Lugojana București, Liceul Teoretic „Ion Barbu” București, Liceul Tehnic Buzău, Colegiul Național Nagy Mózes Târgu Secuiesc, Liceul ”Voievodul Mircea” Târgoviște, Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” Târgoviște, Școala Gimnazială nr.1 Com. Slobozia Conachi, Școala Gimnazială Sântămăria Orlea, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Iași, Școala Gimnazială și Liceul German Hermann Oberth Voluntari, Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș, Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” Slatina.