13 februarie - Ziua Mondială a Radioului
Articol publicat pe 12-02-2025
Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012 ca zi internațională, data de 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului (WRD).
Ziua Mondială a Radioului din acest an este dedicată „Radioului și schimbărilor climatice”. Radioul este un mijloc de comunicare cu costuri reduse, care ajunge la comunități îndepărtate și la persoane vulnerabile, oferind o platformă de dezbatere publică, indiferent de nivelul de educație al oamenilor. De asemenea, acesta joacă un rol crucial în comunicarea în situații de urgență și în caz de dezastre.
Pentru a marca Ziua Mondială a Radioului, UNESCO invită posturile de radio să se
înregistreze pentru a apărea pe harta
UNESCO și să urmărească evenimentul
LinkedIn dedicat. Astfel, prin aceste colaborări, se pot realiza schimburi de programe, invitați, arhive sonore și chiar se poate lua în considerare stabilirea unei relații pe termen lung dincolo de data de 13 februarie 2025.
Biblioteca audiovizuală a Organizației Națiunilor Unite prezintă o arhivă online de programe documentare și dramatice cu Audrey Hepburn, Kirk Douglas și Bing Crosby, printre mulți alții. Aceste programe, disponibile gratuit, cu sunet remasterizat digital, oferă o modalitate unică de a trăi momente istorice cheie ale Națiunilor Unite și ale lumii de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului XX. Acestea sunt disponibile
aici.
În data de 13 februarie, Secretariatul CNR UNESCO găzduiește, în cadrul intălnirii lunare cu unitățile de învățământ membre ASPnet, prezentarea „În era IA și a rețelelor sociale, radioul rămâne universal și popular” susținută de Mădălina Diaconu, reporter Radio România Cultural.
De asemenea, pentru a marca această zi, Casa Corpului Didactic din București organizează Conferința „Sunetul cunoașterii: radioul și rolul său în educație”, eveniment aflat sub patronajul CNR UNESCO.