15 septembrie, ziua democrației
Articol publicat pe 15-09-2023
În fiecare an, pe 15 septembrie, statele din sistemul Oganizației Națiunilor Unite sărbătoresc Ziua internațională a democrației. Data a fost stabilită printr-o rezoluție a ONU, în 2007, pentru a celebra adoptarea Declarației universale privind democrație de către Uniunea Interparlementară, platformă la care sunt afiliate peste 160 de legislative din întreaga lume, printre care și România.
Valorile și principiile care sprijină instituția democrației: pacea, libertatea, respectul pentru deminitatea umană sunt în egală masură valori și principii fundamentale înscrise în Constituția UNESCO, care, în calitate de agenție specializată a ONU pentru educație știință și cultură, a preluat această sărbătoare și a integrat-o în calendarul propriu.
Proiectul atrage atenția asupra limitelor în care putem delega responsabilitatea morală pentru acțiunile noastre individuale și colective atunci când interacționăm cu și prin avataruri. Într-o lume în care tehnologia este tot mai des utilizată pentru a eroda valorile democratice, iar algoritmii sunt folosiți pentru a crea diviziune socială, proiectul avataResponsibility ne semnalează importanța gândirii critice morale în relaționarea noastră cu inteligenta artificială sub forma avatarurilor digitale, augmentate sau robotice.
„Felicităm câștigătorii și suntem onorați să putem participa la evenimentele proiectului, împreună cu desemnări UNESCO din România, astfel să rămânem fiecare și cu toții jucători activi în constructul democrației”, a declarat Madlen Șerban, Secretar General al CNR UNESCO.