16 noiembrie – Ziua Internațională a Toleranței
Articol publicat pe 16-11-2024
UNESCO invită întreaga lume să promoveze toleranța
În 1996, Adunarea Generală a ONU a adoptat
Rezoluția 51/95 prin care ziua de 16 noiembrie a fost proclamată Ziua Internațională a Toleranței.
Această acțiune a urmat adoptării de către statele membre UNESCO, la 16 noiembrie 1995, a unei
Declarații de principii privind toleranța. Printre altele, în Declarație se afirmă că „
toleranța nu este nici indulgență, nici indiferență, ci este respectul și aprecierea bogatei varietăți a culturilor lumii, a formelor noastre de exprimare și a modurilor noastre de a trăi.”
„Organizația noastră lucrează zi de zi pentru a apăra și promova diversitatea culturală și lingvistică și diversitatea cunoștințelor, în special a cunoștințelor indigene, astfel încât toate aceste moduri de a privi lumea să poată deschide noi perspective pentru omenire prin dialog și schimburi." afirmă Doamna Audrey Azoulay, Director general al UNESCO.
Pentru a marca Anul Națiunilor Unite pentru Toleranță și cea de-a 125-a aniversare a nașterii lui Mahatma Gandhi, UNESCO a creat, în 1995, un premiu pentru promovarea toleranței și non-violenței - Premiul UNESCO -
Madanjeet Singh. Acest premiu recompensează activități semnificative în domeniile științific, artistic, cultural sau al comunicării, care vizează promovarea unui spirit de toleranță și non-violență. Ideea creării acestui premiu a fost inspirată de idealurile Constituției UNESCO în care se arată că „
pacea, pentru a nu eșua, trebuie să se întemeieze pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii”.
Pentru ediția 2024 a competiției internaționale organizată pentru acordarea premiului, în vederea selecției unor experiențe pe care să le recomande, secretariatul CNR UNESCO a analizat tipologia activităților organizate în vederea promovării toleranței și a non-violentei. Astfel, activitățile pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor, a culturii minorităților etnice au fost cele selectate, iar promotorii acestora recomandați.
Având în vedere că în calendarul aniversărilor ONU există o zi a limbii romani (5 noiembrie – World Day of Romani Language), ținând cont de remarcabila realizare a muzeului culturii romilor, prezentat școlilor UNESCO din România, precum și de faptul că singurul program de studii in limba romani este realizat de doamna Grigore Delia-Mădălina, activistă, cercetătoare, profesor universitar și scriitoare, distinsa doamnă a fost una dintre recomandările CNR UNESCO pentru ediția 2024 a Premiului UNESCO Madanjeet Singh pentru promovarea toleranței și non-violenței.
A doua recomandare a fost dată promovării obiceiurilor și tradițiilor comunității entice tătare realizată de Uniunea Democratică Tătară dat fiind numărul semnificativ de activităti realizate pentru cunoașterea, valorificarea și diseminarea imensului patrimoniu cultural imaterial al comunității (unele jocuri tradiționale înscrise în Lista UNESCO) pentru care a fost solicitat patronajul CNR UNESCO și care au fost diseminate în rețeaua desemnărilor UNESCO. Astfel, distinsa doamnă Balint Claudia Crina, coodonatoarea programelor, a fost a doua recomandare.
Într-un alt registru, cu prilejul Zilei Internaționale a Toleranței, pe 15 noiembrie 2024, UNESCO a organizat o ediție specială
Master Class pentru toleranță, în cadrul seriei dedicate combaterii rasismului și discriminării. Evenimentul și-a propus să le ofere tinerilor posibilitatea de a discuta despre toleranță, în timp ce experții invitați la discuții au pus în lumină tema și au oferit noi perspective de analiză și înțelegere a conceptului de toleranță.
Ediția specială Master Class a abordat o serie de probleme globale care împiedică dezvoltarea unei culturi a păcii și non-violenței, subliniind rolul și mandatul UNESCO pentru pace, precum și eforturile partenerilor. Printre cele mai importante evenimente din cadrul acestui Master Class s-a numărat prezentarea laureatului din 2024 al Premiului UNESCO Madanjeet Singh pentru promovarea toleranței și non-violenței și o discuție deschisă cu acesta.
În România, Ziua Internațională a toleranței este marcată de partenerii Comisiei Naționale a României pentru UNESCO prin organizarea de diverse evenimente tematice. Printre acestea, notăm proiectul Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie, care s-a desfășurat în perioada 11-15 noiembrie sub titlul „Respectăm, Acceptăm, Integrăm”. Proiectul a promovat importanța toleranței, respectului și incluziunii în rândul elevilor de liceu cu scopul creării unui mediu școlar mai armonios, în care toți membrii comunității să fie respectați și valorizați.