16 noiembrie, Ziua mondială a filosofiei
Articol publicat pe 16-11-2023
La inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), cea de-a treia zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an a fost proclamată Ziua mondială a filosofiei.
Prima celebrare a Zilei mondiale a filosofiei a avut loc pe 21 noiembrie 2002. În proiectul de decizie supus aprobării Conferinţei Generale UNESCO, se arată că: ''filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere''.
Evenimentul își propune să lanseze o reflecție cu privire la potențialele contribuții ale inteligenței artificiale în domeniul sănătății mintale, dar și asupra impactului generat de noile tehnologii.
În România, cu ocazia Zilei mondiale a filosofiei, Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă din cadrul Universității din București participă la conferința "The Economists’ Philosophy Day", ediția 2-a.
Conferinta este organizată de Facultatea de Economie și Afaceri Internaționale (ASE București), The Journal of Philosophical Economics și Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice (Facultatea de Filosofie, Universitatea din București).
Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă din cadrul Universității din București este prezentă la conferință prin Lect. univ. dr. Oana Șerban, cadru didactic al Catedrei UNESCO și director adjunct al Centrului de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice.
Pentru detalii accesați: