21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne
Articol publicat pe 21-02-2025
Aprobată în cadrul Conferinței Generale UNESCO din anul 1999, Ziua Internațională a Limbii Materne este celebrată în întreaga lume la data de 21 februarie.
UNESCO crede în importanța diversității culturale și lingvistice pentru societăți durabile. În cadrul mandatului său pentru pace, Organizaţia depune eforturi pentru a păstra diversitatea lingvistică.
Evenimentul internațional organizat la sediul UNESCO - Languages matter: Silver Jubilee Celebration of International Mother Language Day - subliniază necesitatea urgentă de a accelera progresele în ceea ce privește diversitatea lingvistică pentru a contribui la edificarea unei lumi mai incluzive și durabile până în 2030.
Acesta a inclus, în data de 20 februarie, dialoguri tehnice privind educația multilingvistică și, astăzi, 21 februarie, un eveniment la nivel înalt care reunește lideri și experți mondiali. Cu această ocazie UNESCO lansează o publicație de referință,
Languages matter: Global guidance on multilingual education. O expoziție intitulată „Limbile contează!” ilustrează, de asemenea, bogăția lingvistică din întreaga lume, iar un eveniment cultural încheie celebrarea jubileului de argint.
Puteți urmări manifestările accesând:
https://webcast.unesco.org/events/2025-IMLD/
Unităţile de învătământ ASPnet din România desfăşoară diverse activităţi tematice dedicate Zilei Internaționale a Limbii Materne.
Dintre acestea semnalăm spectacolul de gală dedicat Zilei Internaționale a Limbii Materne organizat vineri, 14 februarie, de Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu” din Reghin, membră ASPnet UNESCO, cu participarea elevilor din unitățile de învățământ din Municipiul Reghin. Imagini elocvente găsiți
aici.
În perioada 3 - 5 martie 2025 va fi organizată cea de-a V-a ediție a Festivalului online de limbă, cultură și civilizație românească “Primăvară românească, pretutindeni!” de către Școala Metropolitană ARC, membră ASPnet, în parteneriat cu Fundația Romanian Business School (RBS). Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Participanții vor fi elevi din România, Franța, Italia, Spania, Belgia, SUA, UK, Serbia, Rep. Moldova, Liban, Iordania, Maroc, Bulgaria, Islanda, Canada, profesori de limba română, familiile elevilor din comunitățile românești, invitați speciali din fiecare școală/comunitate, invitați speciali ai organizatorilor și partenerilor.
Festivalul se va derula pe platforma zoom și fragmente vor fi transmise live pe pagina de facebook a Fundației RBS. Participarea la eveniment se face pe baza solicitării care să cuprindă numele și școala, transmise pe adresa de email romanian.business.school@gmail.com / dc@scoala-arc.ro sau marinaluiza.cristea@gmail.com.