21 martie - Ziua Mondială a Poeziei
Articol publicat pe 21-03-2023
Astăzi, 21 martie, comunitatea mondială sărbătorește Ziua mondială a poeziei. Marcarea festivă a acestei zilei a fost decisă în timpul celei a 30-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, în 1999, cu scopul declarat de a sprijini diversitatea lingvistică prin expresia poetică și de a crește șansele ca limbile pe cale de dispariție să fie auzite. Ziua de 21 martie a devenit o oportunitate de a onora poeții, de a reînvia tradiția orală a recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei și de a încuraja convergența acesteia cu alte arte precum: teatrul, dansul, muzica și pictura.
Cu acest prilej festiv, Comisia Națională a României pentru UNESCO, celebrează opera poetului, eseistului și traducătorului Ștefan Augustin Doinaș. Criticul literar Bogdan Crețu îl caracteriza astfel:
„Ștefan Aug. Doinaș e nu numai un mare scriitor, ci și un creator cu un destin frânt. Membru al legendarului Cerc Literar de la Sibiu, el a trebuit, ca atâția alții, să-și amâne debutul cu 20 de ani. Timp în care a cunoscut pușcăria politică (a fost printre „norocoși”: doar un an, pentru omisiune de denunț), marginalizarea (a fost, din 1948 până în 1955, profesor în câteva sate de la marginea țării, din Arad), interdicția semnăturii. Cartea mareelor, debutul din 1964, e departe de a fi un best of, e o culegere prudentă, care conține și câteva texte pe linie, menită să-i permită reintrarea în literatură. Abia următoarele două volume, Omul cu compasul (1966) și Seminția lui Laokoon (1967) vor fi un fel de bilanț, vor recupera atât baladele din perioada cerchistă (hiturile absolute ale poeziei sale), cât și alte texte care-l impun clar printre cei mai importanți poeți ai epocii”. (Bogdan Crețu, Prof. univ. dr. Director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, din Iaşi)
Potrivit aceluiași critic literar, Ștefan Augustin Doinaș poate fi considerat drept ultimul mare neoclasic al poeziei românești:
„Ștefan Aug. Doinaș e un mare poet de factură clasică. Imaginarul său, ca și procedeele provin însă din modernitate, iar unele forme (baladescul în special) din romantism. De fapt, Doinaș e un poet care sintetizează, în opera sa, o uriașă cultură. Temperament apolinic, el nu rupe tiparele, nu șochează, nu marchează un moment zero al poeziei române. Dar ceea ce nu reușește prin radicalitate, obține prin construcție, prin acoperire și prin amploarea proiectului. Atitudinea e aceea a unui clasic ce-și supraveghează atent repertoriul. Iar repertoriul este practic inepuizabil. Doinaș e un scriitor-orchestră. Ștefan Aug. Doinaș este, cred, cel mai goethean poet al literaturii române – nu în sensul unei influențe asumate (deși nici aceasta nu lipsește), ci în acela al anvergurii și coerenței operei”.
CNR UNESCO va continua să promoveze opera lui Doinaș, prin parteneriatul cu
Fundația Secolul 21. Următorul eveniment va avea loc la Timișoara, unde se va lansa numărul special al revistei Secolul 21, intitulat
Doinaș, contemporanul nostru. Până atunci, îi invităm pe cititorii paginii noastre să urmească un
documentar, realizat de TVR, despre viața și opera lui Ștefan Augustin Doinaș.