21 noiembrie - Ziua internațională a filosofiei
Articol publicat pe 21-11-2024
La inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), cea de-a treia zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an a fost proclamată Ziua mondială a filosofiei.
Prima celebrare a Zilei mondiale a filosofiei a avut loc pe 21 noiembrie 2002. În proiectul de decizie supus aprobării Conferinţei Generale UNESCO, se arată că: „filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere”.
Tema propusă de UNESCO în acest an este „Filosofia: reducerea decalajelor sociale”, subliniind rolul vital al filosofiei în repararea țesutului social și în promovarea unei societăți mai coezive. Astfel, la sediul Organizației a fost organizată o conferință a politologului și filosofului Hartmut Rosa, centrată asupra conceptului de „energie socială”. Evenimentul a fost urmat de o sesiune plenară intitulată „Filozofia în sprijinul incluziunii tinerilor”, la care au participat Gabriela Ramos, director general adjunct pentru științe sociale și umane al UNESCO, Charlotte Casiraghi, fondatoarea Les Rencontres Philosophiques de Monaco, Hartmut Rosa, precum și Edwige Chirouter, filosof și președinte al Catedrei UNESCO Filozofia pentru copii.
Puteti viziona înregistrarea evenimentului
aici.
Ziua filosofiei este marcată și în țara noastră. Printre manifestările din centrele universitare putem semnala două evenimente organizate de Facultatea de Filosofie a Universității din București, în cadrul căreia funcționează o catedră UNESCO. Primul eveniment este consacrat intersecției dintre
filosofie și economie, iar cel de al doilea este consacrat practicilor
filosofiei cu/pentru copii în școala primară.
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește tuturor desemnărilor UNESCO din România, precum și partenerilor săi pentru acțiunile întreprinse.