22 martie - Ziua Mondială a Apei
Articol publicat pe 21-03-2025
Încă din 1993, Ziua Mondială a Apei este celebrată în întreaga lume la data de 22 martie ca modalitate de a atrage atenția asupra importanței apei dulci și de a încuraja gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce.
Anul acesta Ziua Mondială a Apei este dedicată în mod special conservării ghețarilor, rezervoare naturale de apă dulce vitale pentru bunăstarea indivizilor și a comunităților din întreaga lume. Punerea în aplicare a practicilor de gestionare durabilă și încurajarea cooperării științifice internaționale reprezintă pași esențiali în conservarea acestor surse critice de apă, asigurarea prosperității pe termen lung și promovarea păcii globale.
“Cu această ocazie, UNESCO dorește să reamintească importanța dialogului și a cooperării în domeniul resurselor de apă, fie ele de suprafață sau subterane, lichide sau înghețate. Această cooperare internațională este nu numai de dorit, ci și esențială, în condițiile în care peste 40% din populația lumii trăiește în bazine hidrografice transfrontaliere, care reprezintă aproape 60% din resursele de apă dulce ale lumii.” menționează Audrey Azoulay, Director General UNESCO.
Raportul 2025 al ONU privind resursele mondiale de apă (UN WWDR) evidențiază importanța pe care o prezintă munții ca surse principale de apă dulce, vitale pentru satisfacerea nevoilor umane de bază, asigurând securitatea alimentară și energetică pentru miliarde de oameni atât din regiunile montane, cât și din zonele din aval. De asemenea, el subliniază provocările cu care se confruntă sistemele de apă montane, în special schimbarea rapidă a criosferei montane din cauza schimbărilor climatice globale și atrage atenția asupra topirii accelerate a ghețarilor, a diminuării stratului de zăpadă și a creșterii dezghețului permafrostului, care fac ca fluxurile de apă din munți să fie mai neregulate și mai incerte.
Secretariatul CNR UNESCO felicită implicarea unităților de învățământ ASPnet din România în activități care să conducă la conștientizarea în rândul tinerilor a importanței resurselor de apă, în special a ghețarilor, aceste rezervoare înghețate care încă dețin aproximativ 70% din apa dulce a Pământului.
Dintre aceste activități menționăm, cu titlu de exemplu, organizarea de către Liceul Bilingv Olga Gudynn din Voluntari a celei de-a 4-a ediții a OGIS Science Fair, în data de 22 martie. Anul acesta, proiectele elevilor de gimnaziu (clasele 6-8) și de liceu au pus accentul pe soluții concrete pentru protejarea planetei, explorând practici sustenabile, inovații științifice și tehnologice. Inteligența Artificială a fost integrată în procesul de învățare, s-au dezvoltat proiecte concrete de reciclare, deșeurile de plastic s-au transformat în noi obiecte utile și au fost împinse limitele explorării științifice. Sustenabilitatea nu e doar un concept care sună bine, ci fundația pentru un viitor mai bun.