25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
Articol publicat pe 25-11-2024
Comisia Națională a României pentru UNESCO amintește că, pe 25 noiembrie 2024, se aniversează 25 de ani de la adoptarea Rezoluției Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite 54/134, care a stabilit ca data de 25 noiembrie să devină Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Ziua comemorează asasinarea brutală a surorilor Mirabal din Republica Dominicană, la 25 noiembrie 1960, femei al căror activism și sacrificiu au galvanizat atenția globală asupra necesității de a pune capăt violenței asupra femeilor și fetelor din cauze de gen.
În cadrul Declarației ONU privind eliminarea violenței împotriva femeilor, emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, violența împotriva femeilor este definită ca fiind „orice act de violență bazat pe gen care are ca rezultat sau poate avea ca rezultat vătămarea sau suferința fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă are loc în viața publică sau privată”.
Din păcate, violența împotriva femeilor și fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume și continuă să fie un obstacol în calea realizării egalității, a dezvoltării, a păcii, precum și în calea respectării drepturilor omului. Promisiunea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) - de a nu lăsa pe nimeni în urmă - nu poate fi îndeplinită fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.
UN Women marchează Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor prin lansarea campaniei
UniTE, care începe chiar în această zi și se va încheia pe 10 decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Campania îndeamnă la 16 zile de activism și atrage atenția asupra faptului că, în 2023, la nivel mondial, 85 000 de femei și fete au fost ucise intenționat, iar 60% din aceste omucideri -51 100- au fost comise de un partener intim sau de un membru al familiei. Datele arată că 140 de femei și fete mor în fiecare zi din cauza partenerului lor sau a unei rude apropiate, ceea ce înseamnă că o femeie sau o fată este ucisă la fiecare 10 minute. De aceea, campania se desfășoară sub hashtag-ul
#NOEXCUSE și îndeamnă statele membre ale ONU, pe noi toți, la răspunsuri ferme față de acest flagel, prin tragerea la răspundere a autorilor, accelerarea acțiunilor prin strategii naționale bine finanțate și creșterea finanțării pentru mișcările pentru drepturile femeilor.
România susține inițiativele internaționale în domeniul drepturilor femeilor, colaborând cu partenerii internaționali pentru a susține schimbul de bune practici în combaterea violenței de gen și promovarea egalității de șanse.
În 2022, Guvernul României a aprobat prin HG 1547, Strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022—2027, făcând un pas important în consolidarea unui cadru legislativ care să asigure protejarea fetelor și femeilor și accesul acestora la educație, justiție și asistență.