27 ianuarie - Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Articol publicat pe 26-01-2024
In 2005, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat oficial data de 27 ianuarie drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această dată aniversează eliberarea de către Armata Sovietică a lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, în 1945.
În fiecare an, în jurul acestei date, UNESCO comemorează victimele persecuției naziste, aducând în lumină istoria Holocaustului, originile, impactul global și repercursiunile acestuia în societatea contemporană. La opt decenii distanță, statele membre UNESCO își asumă responsabilitatea comună de a gestiona trauma rămasă, de a menține politicile de comemorare, de a păstra siturile istorice și de a promova educația, documentarea și cercetarea.
Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din acest an, UNESCO prezintă o expoziție multimedia intitulată „Ceruri Albastre”, realizată de Anton Kusters. Artistul belgian Anton Kusters a dedicat șase ani capturării fotografiilor cerurilor albastre, neubrite de nori, deasupra diferitelor lagăre de concentrare și exterminare naziste din Europa. Aceste lagăre, care au funcționat din 1933 până în 1945, adică o perioadă de de 4432 de zile, au fost cadre instituționale pentru încarcerare, muncă forțată și ucidere în masă. Anton Kusters prezintă 1078 de imagini ale cerurilor albastre, fiecare marcată cu coordonatele geografice și numărul victimelor, completată de o instalație sonoră a artistului Ruben Samama.
Proiectul „Ceruri Albastre”, curatoriat de Monica Allende, este sprijinit de Delegațiile Permanente ale Belgiei și Germaniei la UNESCO. Expoziția este deschisă între 23 ianuarie și 9 februarie la sediul UNESCO din Paris.
Programul Internațional UNESCO privind Educația Holocaustului și Genocidului, creat în parteneriat cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite în 2015, încearcă să umple lacunele în educația despre Holocaust la nivel mondial. UNESCO dezvoltă resurse educaționale adaptate la regiuni specifice, cum ar fi un ghid pentru profesorii africani despre educația privind genocidul și o Rețea Latino-Americană de Educație despre Holocaust și Genocid. Pentru a combate antisemitismului, Organizația organizează ateliere de formare pentru factorii de decizie și formatori de profesori la nivel global, în parteneriat cu diverse instituții.