Marcată anual pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului a fost instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972. Sub sloganul „Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem #GenerațiaRestaurare”, Ziua Mondială a Mediului 2024 pune accentul pe regenerarea terenurilor, stoparea deșertificării și rezistența la secetă.
“Trebuie (...) să ascultăm îndemnul tinerilor, cetățenilor, asociațiilor și oamenilor de știință care ne invită să acționăm și să schimbăm radical relația noastră cu natura și cu planeta. Această căutare colectivă de soluții este ceea ce reprezintă Ziua Mondială a Mediului.” a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
UNESCO are un palmares prestigios în ceea ce privește progresul în domeniul științelor ecologice, prin activități de pionierat privind ecosistemele, consolidarea competențelor, evaluări științifice și îndrumări metodologice pentru dezvoltarea sau revizuirea politicilor naționale de gestionare durabilă a resurselor naturale.
Pentru a marca această zi, UNESCO a organizat evenimentul „Să conectăm oamenii și planeta prin educație (Connecting People and Planet through Education)”, la sediul său din Paris, la data de 30 mai. Spectacolul susținut de cunoscuți artiști internaționali a fost urmat de o conversație intergenerațională între activiști de tineret, practicieni și reprezentanți ai ministerelor educației.
Comisia Națională a României pentru UNESCO a invitat instituțiile membre ASPnet din România să urmărească transmisiunea live a acestui eveniment. Aceasta este disponibilă aici.
Comisia Națională a României pentru UNESCO în parteneriat cu instituții relevante din țară, susține educația pentru dezvoltare durabilă în România, prin colaborarea continuă cu un număr de 96 de școli care fac parte din rețeaua ASPnet și cu cele șapte Catedre UNESCO care derulează activități în cadrul unora dintre universitățile prestigioase din țară. Educația pentru dezvoltare durabilă este principalul domeniu de acțiune tematică indicat de UNESCO, alături de educația pentru drepturile omului și libertăți fundamentale, educația prin și pentru cultură și artă (inclusiv educație pentru promovarea patrimoniului), educația pentru combaterea violenței, a consumului de substanțe interzise și încurajarea participării fetelor și a femeilor la programe pentru dezvoltare personală, programe în domeniul științelor și tehnologiilor (STEM), precum și în acțiuni care promovează cunoașterea în domeniile culturii și artelor.
Între activitățile realizate sub patronajul CNR UNESCO menționăm conferința online organizată, miercuri, 5 iunie 2024 de Casa Corpului Didactic a Municipiului București în parteneriat cu Universitatea București - Facultatea de Geografie și Casa Corpului Didactic Hunedoara, cu tema "Localitatea mea verde: Educație pentru un viitor sustenabil".
Evenimentul, dedicat Zilei Mondiale a Mediului, are ca scop promovarea unei abordări educaționale integrate, menită să sensibilizeze și să echipeze profesorii cu informațiile și resursele necesare pentru a inspira și mobiliza elevii în vederea menținerii unui mediu verde și sustenabil în comunitatea lor locală.