5 octombrie, Ziua Mondială a Profesorilor
Articol publicat pe 04-10-2023
Cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor, Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO transmite fiecărui profesor care activează în cadrul instituțional al desemnărilor UNESCO din România, felicitări și mulțumiri pentru misiunea nobilă pe care a ales să o servească!
În școli, în universtăți, în asociații și cluburi, în biblioteci, muzee, cămine culturale, centre de arte și meșteșuguri, la teatru, la cinema, la opera, în atelierele de pictură, sculptură, arhitectură, în geoparcuri, în rezervații ale biodsferei, în institute de cercetare, pe lângă fiecare dintre obiectivele de patrimoniu UNESCO în România, fie creatori, fie apărători ai acestor valori inestrimabile, educatorii, învățătorii și profesorii sunt la post cu mintea, cu gândul și cu fapta ori de câte ori în programul lor este o lecție, o activitate de învățare o conversație cu un elev, cu un părinte , cu un partener al școlii.
În data de 05 octombrie, UNESCO organizează un eveniment care reunește într-un panel de cinci membri o colegă de-a noastră, doamna profesoară Daniela Speranța Robotă, profesor consilier școlar CJRAE Iași – Colegiul Național Iași și Grădinița Sf. Sava. Doamna profesoară a fost selectată ca laureat în 2022 al European Innovative Teaching Award, un premiu acordat de Uniunea Europeană profesorilor cu rezultate deosebite în cadrul proiectelor finanțate de comisie în Europa. Proiectul care i-a adus nominalizarea se numește “Flip your classes through multimedia enriched apprenticeship simulations and develop e-skills for VET teachers and students to enhance youth employability; a fost implementat în perioada 2017-2019 în cadrul unui liceu tehnic din Iași.
Școala la care are catedra didactică în acest an școlar doamna profesoară este școală asociată UNESCO din 1983. Mesajul pentru noi toți al doamnei director al Colegiului Național din Iași, doamna Dr. Elena Calistru este:
”Cea mai importantă valoare care trebuie cultivată și protejată este educația, pentru că un stat civilizat, într-o epocă a inteligenței artificiale, nu are dreptul să așeze în plan secund omul și valorile lui morale. Celelalte dimensiuni axiologice și pragmatice se subordonează educației, formării de personalități în stare să intuiască tentațiile hipertehnologizării, ale robotizării vieții, ale estompării umanității ființei gânditoare.
Toleranță, compasiune, perseverență, raționalitate, loialitate, sensibilitate, curaj, onestitate, temeritate sunt doar câteva dintre reperele caracterelor autentice pe care educația le sădește în spiritul copilului devenit adult, responsabil de faptele și gândurile sale.
Acesta reprezintă ADEVĂRUL afirmat și asumat de Colegiul Național din Iași, cea mai veche instituție de învățământ preuniversitar în limba română din Moldova.
Colegiul Național, școală asociată UNESCO din 1983, este conger nașterii istoriei moderne a României, anul întemeierii - 1828 - apropiindu-l de aniversarea a două secole de existență încărcată cu valoarea confirmată național și european a absolvenților liceului nostru, personalități, specialiști în variate domenii de activitate. Cei care au frecventat cursurile Colegiului Național din Iași și-au legat devenirea de profesori dedicați, pentru care timpul are o altă dimensiune: el se măsoară în calitatea ființei pe care au crescut-o spiritual și intelectual, au șlefuit-o și au pregătit-o spre marea integrare existențială.
Prin rezultatele ce îi alcătuiesc cartea de vizită, prin asumarea unei tradiții aflate sub semnul valorilor și prin deschiderea permanentă spre provocările lumii contemporane și prin interesul constant pentru modelarea personalității tinerilor, profesorii acestei școli apreciază și susțin activitățile UNESCO” .
Anul acesta, în 2023, UNESCO propune să dezbatem cauzele și să căutăm soluții pentru diminuarea interesului pentru cariera didactică. În multe țări, această situație a devenit îngrijorăroare. În zonele defavorizate nu mai ajung profesori. La noi acasă, profesorii de științe și tehnologii sunt din ce în ce mai puțini. În rețeaua școlilor UNESCO și a catedrelor UNESCO vom reflecta asupra acestei teme!
La mulți ani, oameni frumoși!