6 octombrie – Ziua internațională a Geodiversității
Articol publicat pe 05-10-2024
Ziua Internațională a Geodiversității a fost proclamată de UNESCO în anul 2021, ca urmare a unei campanii a organizațiilor de geoștiință din întreaga lume, pentru a atrage atenția asupra varietății elementelor naturii din jurul nostru care nu sunt vii, cum ar fi mineralele, fosilele, solul și peisajele. Geodiversitatea are o importanță fundamentală pentru susținerea Pământului așa cum îl cunoaștem.
Marcarea acestei Zile reprezintă o ocazie importantă de a sublinia importanța geodiversității pentru dezvoltarea durabilă, pentru conservarea patrimoniului natural, a importanței gestionării durabile a georesurselor și a patrimoniului geografic, în beneficiul societății și ecosistemelor.
În primul rând, există multe situri în întreaga lume în care a fost recunoscută importanța deosebită a geodiversității, așa-numitul geopatrimoniu. Aceste situri trebuie conservate, altfel aceste exemple prețioase ale istoriei planetei noastre vor fi pierdute.
În al doilea rând, geodiversitatea va juca un rol din ce în ce mai important în ceea ce privește elaborarea planurilor pentru viitor. Ca mărturie a evenimentelor din trecut, geodiversitatea ne ajută să ne adaptăm mai bine la riscurile geologice.
Ca resursă, geodiversitatea furnizează minerale care sunt vitale pentru tranziția economiilor către un viitor mai durabil, iar ca bază pentru unele dintre cele mai uimitoare peisaje, geodiversitatea este fundamentul industriei în creștere a geoturismului, care sprijină comunitățile locale din întreaga lume.
Prin urmare, este esențial să promovăm o mai bună înțelegere a proceselor dinamice ale Pământului pentru a ne asigura că oamenii fac alegeri în cunoștință de cauză, folosind această oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la legătura critică dintre geodiversitate și întreaga viață și de a demonstra modul în care educația geoștiințifică oferă omenirii soluții durabile la provocările legate de extracția resurselor, reducerea riscului de dezastre, atenuarea schimbărilor climatice și pierderea atât a geo- , cât și a biodiversității.
Tema din acest an - „
Conservarea trecutului - susținerea viitorului” – oferă o ocazie specială de a sărbători și promova multiplele aspecte ale geodiversității. Secretariatul UNESCO, în parteneriat cu alte entități UNESCO, organizează la data de 07 octombrie 2024, orele 15:30 – 17:00, un eveniment hibrid pentru care înregistrarea este disponibilă
aici.
„Fiind singurul organism al Organizației Națiunilor Unite cu mandat în domeniul științelor Pământului, de mai bine de 50 de ani UNESCO promovează cooperarea internațională pentru a încuraja o mai bună înțelegere - și o utilizare mai durabilă - a geodiversității planetei noastre prin intermediul Programului său internațional de geoștiințe. De asemenea, protejăm peisajele și patrimoniul geologic unic în Geoparcurile globale UNESCO, precum și geodiversitatea prezentă în numeroasele Rezervații ale Biosferei și situri ale Patrimoniului Mondial.” se precizează în mesajul doamnei Audrei Azoulay, Directorul General UNESCO.
Secretariatul CNR UNESCO felicită și mulțumește tuturor desemnărilor validate și celor aspirante, precum și partenerilor săi pentru activitățile pe care le realizează cu referire la istoria pământului și a locuitorilor săi, la viitorul sustenabil al Planetei.
Cu ocazia acestei zile speciale, echipa Geoparcului Internațional UNESCO ”Ținutul Buzătului” a organizat un laborator interactiv despre vulcani și fosile la Școala Gimnazială Scărișoara, comuna Cislău. Elevii au descoperit lumea fascinantă a geologiei cu ajutorul lupelor digitale, explorând trecutul geologic al Pământului.
Totodată, împreună cu tinerii voluntari de la Colegiul Economic Regele Mihai I, unitate de învățământ membră ASPnet UNESCO, parte din membri fondatori ai Forului Tinerilor Ambasadori ai Geoparcurilor din România, echipa Geoparcului a prezentat Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România, a dezbătut proiectele viitoare ale voluntarilor și a lansat invitația elevilor și profesorilor de a se alătura programului de voluntariat pentru a contribui la protejarea și promovarea geodiversității.
Geoparcul Internațional UNESCO ”Țara Hațegului” a celebrat Ziua Internațională a Geodiversității la Festivalul Cepei Roșii de Bărăști. Solurile unice din această zonă, modelate de diversitatea geologică a locurilor și modul tradițional de cultivare sunt secretul din spatele gustului autentic al cepei roșii, dovedind cât de strâns legate sunt resursele naturale și cultura locală.
Geodiversitatea nu este doar despre peisaje spectaculoase și forme de relief fascinante – este despre viață, hrană și legătura profundă dintre om și natură. Asociatia Femeilor din Sântămăria-Orlea, Primăria Sântămăria-Orlea, Școala Gimnazială Sântămăria-Orlea, unitate de învățământ membră ASPnet UNESCO, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara au dus mai departe spiritul acestui eveniment tradițional. Tinerii de la Voluntariat Geoparc Hațeg au oferit copiilor posibilitatea să dea frâu liber creativității participând la atelierele interactive cu tematica „ceapa”.