6 octombrie - Ziua Internațională a Geodiversității
Articol publicat pe 06-10-2023
6 octombrie - Ziua Internațională a Geodiversității a fost aprobată de Conferința Generală UNESCO din noiembrie 2021. Solicitarea a fost adresată de Uniunea Internațională a Științelor Geologice (IUGS) și a altor 108 organizații pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la numeroasele beneficii pe care geodiversitatea le oferă oamenilor, societății și mediului. Include mineralele Pământului, rocile, fosilele, solurile, sedimentele, formele de relief și topografia, precum și caracteristicile hidrologice precum râurile și lacurile și procesele care creează și modifică aceste caracteristici. Este sursa materialelor care construiesc orașe și servește drept sistem de sprijin pentru toate sistemele agricole prin furnizarea de sol și apă. Geodiversitatea oferă resurse pentru generarea de energie, inclusiv materialele utilizate pentru fabricarea turbinelor eoliene și a panourilor solare. Prin peisajele, culorile și formele sale diverse, geodiversitatea inspiră artiștii și fascinează turiștii.
În ciuda acestui fapt, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de măsura în care depindem de geodiversitate.
Prin urmare, este crucial să se promoveze o mai bună înțelegere a proceselor dinamice ale Pământului pentru a se asigura că cetățenii fac alegeri politice informate pentru o societate mai durabilă, un element esențial în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030 ale Națiunilor Unite.
În acest sens, Ziua Internațională a Geodiversității este o bună ocazie de a reaminti modul în care o educație în științe geologice poate oferi umanității soluții durabile la provocările presante, cum ar fi extracția responsabilă a resurselor, reducerea riscului de dezastre, atenuarea schimbărilor climatice și pierderea biodiversității. De asemenea, este esențială sublinierea legăturilor critice dintre geodiversitate și toate formele de viață.
Mesajul doamnei Director General adresat cu această ocazie poate fi lecturat
aici.
De asemenea, vă propunem să vizionați mesajul video realizat pentru această
aniversare.
Comisia Națională a României pentru UNESCO transmite mulțumiri tuturor celor angajați în activitățile care susțin geodiversitatea din România.
Gestiunea responsabilă a resurselor nu este o misiune ușoară: felicitări celor care o realizează responsabil și contribuie le dezvoltarea unor comportamente responsabile ale celor care le folosesc!
Geoparcurile Internaționale UNESCO din țara noastră sunt deja ”branduri de bună practică internațională”.
Fie că ne referim la Geoparcul Internațional UNESCO ”Țara Hațegului” sau ”Geoparcul Internațional UNESCO ”Ținutul Buzătului” sau la cele aspirante ”Oltenia de sub munte”, ”Carpaterra”, ”Dobrogea Chimerică”, într-un cuvânt la Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România, acestea ne ”spun povestea pământului și a oamenilor locului” ca să-l citez pe domnul Alexandru Andrășanu, președintele Forumului.
Aici puteți accesa povestea oamenilor locului spusă prin postere care au fost realizate pentru a marca cea de-a 20a aniversare a Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Felicitări cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității Geoparcurilor UNESCO și celor aspirante din România, Universității din București care asigură expertiza, precum și tuturor partenerilor, căci nu sunt puțini!
La mulți ani spornici și sănătoși cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității!