75 de ani de UNESCO, 65 de ani de România în UNESCO
Articol publicat pe 30-01-2021
Anul 2020 a marcat 75 de ani de existență a UNESCO, principala structură din sistemul Națiunilor Unite dedicată păcii, cooperării internaționale și dezvoltării prin educație, cultură și știință. În 1956, România a devenit parte a acestei Organizații, așadar în 2021 aniversăm 65 de ani de activitate în structurile sale.
În cele peste șapte decenii de existență, misiunea UNESCO a devenit tot mai complexă, a evoluat odată cu schimbările societății și cu frontierele cunoașterii, primind din partea comunității internaționale misiuni noi, conectate cu vocația sa de protector al valorilor umane fundamentale. Recunoașterea și apărarea patrimoniului cultural material și non-material, asigurarea dreptului universal la educație și mai ales educația pentru dezvoltarea durabilă, conservarea patrimoniului natural al planetei, deschiderea accesului la informația științifică, formularea principiilor etice ale dezvoltării științifice și tehnologice, apărarea principiului sportivității și al competiției oneste prin respectarea convenției antidoping, implicarea societății civile și a științelor socio-umane în dezbaterile privitoare la viitorul umanității sunt numai câteva dintre cele mai cunoscute misiuni și programe pe care UNESCO le consideră astăzi prioritare.
Comisia Națională a României pentru UNESCO, fidelă misiunii definite prin Carta Organizației, este implicată în toată această largă paletă de activități, ca interfață între diverșii actori guvernamentali și non-guvernamentali, ca for consultativ și de analiză, ca structură menită să monitorizeze și să întărească respectarea valorilor Organizației în țara noastră. În ultimii 30 de ani, UNESCO a pătruns în viața a sute de comunități din România. Suntem onorați să ilustrăm în broșura ”
UNESCO România 1956 – 2021” prezența UNESCO în țara noastră, de la recunoașterea importanței universale a valorii patrimoniului nostru cultural, a tradițiilor românești și a siturilor naturale până la excepționala activitate a rețelei școlilor ASPnet și a rețelei catedrelor universitare UNITWIN.
Daniela Zaharia
Secretar-General CNR UNESCO