A treia serie de voluntari internaţionali Naturweit
Articol publicat pe 17-02-2022
Kyona Eichhorn, David Plepla and Levin Saalfrank sunt tinerii care, în perioada septembrie 2021-februarie 2022, au desfăşurat activităţi de voluntariat în cadrul programului Naturweit organizat de Comisia Naţională a României în parteneriat cu serviciul internațional de voluntariat al Comisiei Germane pentru UNESCO. În timpul stagiului efectuat în cadrul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, au avut prilejul să-i cunoască la ei acasă pe artizanii programului pentru Geoparcuri UNESCO din România, să viziteze geoparcul Tinutul Buzăului, şi să afle mai multe despre biodiversitatea şi unicitatea geologică a acestei zone.
Să facem cunoştinţă cu ei:
Mă numesc Kyona, am 25 de ani şi vin din Frankfurt pe Main, Germania. Acum doi ani am obţinut licenţa în arhitectură. După studii am lucrat timp de un an la un birou de arhitectură. De-a lungul timpului am desfăşurat activităţi de voluntariat, care mi-au adus multă bucurie.În timp ce lucram la birou am realizat că vreau să fac ceva diferit: ceva care să fie mai conectat la lumea înconjurătoare şi care să aibă legătură cu politica, ecologia şi sociologia. Aşa am decis să intru într-un program de voluntariat.Am aflat de programul UNESCO “Naturweit” şi am fost foarte curioasă în privinţa oportunităţii de a lucra timp de jumătate de an într-o ţară străină. Activitatea noastră la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti a fost diversă: de la strângerea şi scrierea de articole despre geoparcurile din România în vederea alcătuirii unui site dedicat acestora până la vizitarea unui geoparc, planificarea acolo a unui festival anul următor sau organizarea unei expoziţii în Haţeg. Sunt bucuroasă că am participat la acest program. Voi lua cu mine o experienţă frumoasă, pozitivă, care îmi va folosi viitor. (Kyona Eichhorn)
Sunt Levin, am 24 de ani şi am efectuat activitatea de voluntariat în cadrul programului pentru Geoparcuri UNESCO de la Facultatea de Geologi, Universitatea Bucureşti. M-am născuit şi am locuit în Frankfurt până am terminat liceul. După un an de voluntariat în nordul Thailandei am început să studiez urbanismul şi amenajarea teritoriului la Universitatea de Ştiinţe aplicate din Erfurt. După absolvirea facultăţii în iulie 2021, am venit la Bucureşti. Motivaţia mea pentru o experienţă ca voluntar ţine de faptul că am vrut să adun mai multă experinţă în direcţia amenajării teritoriale şi de lucru în proiecte. De asemenea, am vrut să văd o altă ţară, să cunosc cultura acesteia şi să interacţionez cu locuitorii ei. România a fost o alegere bună pentru mine pentru că nu ştiam multe despre ţară înainte, în afară de faptul că nu e prea departe şi că este membră a Uniunii Europene. Cel mai frumos lucru din programul pentru Geoparcuri UNESCO a fost excursia la Geoparcul “Ţinutul Buzăului”. (Levin Saalfrank)
Sunt David şi am 20 de ani. Provin dintr-un mic oraş numit Krumbach, lângă Augsburg. Am terminat liceul în 2020 şi apoi am efectuat şase luni voluntariat într-un birou de arhitectură înainte de a a începe voluntariatul în cadrul programului Kulturweit. După ce voui reveni acasă intenţionez să studiez arhitectura, care este pasiunea mea. Principala mea motivaţie pentru participarea la acest program a fost faptul că doream să ies din oraşul meu şi să văd lucruri noi. Acum câteva săptămâni am vizitat geoparcul “Ţinutul Buzăului” împreună cu Kyona şi Levin, l-am explorat şi am încercat să identificăm un loc pentru un festival durabil în Geoparc. În afară de aceasta am mai actualizat un website care fusese creat de un alt voluntar. (David Plepla)
Programul internațional Naturweit, prin care tineri germani cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani desfășoară stagii de voluntariat în domeniul științelor naturale a debutat la noi în ţară în toamna anului 2020, constituind o modalitate de cunoaştere directă a patrimoniului natural românesc şi de experimentare a diversităţii culturale.
Multumim Comisiei Naţionale a Germaniei pentru iniţiativă şi susţinere. O colaborare demnă de preţuire!