Academia UNESCO a Tinerelor Femei, Ediţia a II-a
Articol publicat pe 10-05-2019
Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează la București, în perioada 13 – 18 mai, cea de-a II-a ediţie a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, cu tema “Rolul mass - media în promovarea drepturilor femeii”. Programul, organizat cu sprijinul UNESCO și în parteneriat cu Grupul editorial Burda România, va prilejui totodată o colaborare cu Televiziunea Română, Federația Europeană a Centrelor, Cluburilor și Asociațiilor pentru UNESCO și cu actualii Delegați de Tineret ai României la ONU.
În urma succesului înregistrat de prima ediţie a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, desfăşurată în august 2017, ce s-a încheiat cu o serie de idei de proiecte, atenția inițiatorilor s-a îndreptat asupra mass - media, care are în societatea modernă o mare putere – aceea de a informa, sensibiliza, influența categorii largi de oameni, atenua stereotipuri, modela mentalități. La ediția precedentă, participanții s-au întrebat “ce pot face eu în comunitate, în ţara mea, pentru a contribui la rezolvarea problemelor legate de statutul femeii şi a aduce o schimbare în bine?”. După doi ani, organizatorii constată că întrebarea este la fel de actuală și o reiau țintind aria jurnalismului de diferite tipuri, apelând la metodele educației non-formale și învățarea prin experimentare. De data aceasta, 25 de tineri jurnaliști din 10 state europene vor urma cursuri și ateliere practice de jurnalism, fotografie și social media, cu traineri specializați.
De ce Rolul mass media în promovarea drepturilor femeii? Pentru că în toate statele europene există legislație și instituții care își propun să asigure egalitatea de gen și să ofere șanse egale în viață atât bărbaților, cât și femeilor. Dar statisticile arată că în viața de zi cu zi mai sunt multe de făcut pentru ca prevederile legilor să fie aplicate corect, pentru ca stereotipurile legate de rolul femeii să se atenueze, iar femeile să își poată pune în valoare pe deplin talentul, pregătirea, capacitatea de dialog, de performanță.
În spiritul reglementărilor și recomandărilor ONU/UNESCO, care plasează egalitatea de șanse între prioritățile lumii de astăzi și ca factor de progres al omenirii în următorul deceniu, inițiatorii contează pe receptivitatea și talentul tinerilor jurnaliști și le propun ca, inspirați și motivați de cei cu care se vor întâlni la București, să realizeze materiale de impact, care să deschidă noi ferestre către un viitor în care femeile să aibă o voce mai pregnantă în societate, să fie apreciate la justa valoare pentru tot ceea ce fac, să fie implicate în luarea deciziilor la nivel de societate.
O revistă a Academiei UNESCO va sintetiza în final contribuțiile și ideile tinerilor.
Nu în ultimul rând, Comisia Națională a României pentru UNESCO susține prin acest proiect pledoaria pentru egalitatea de gen pe care o promovează țara noastră pe parcursul actualului mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene.
Coordonator de proiect: Dna. Daniela Popescu, expert CNR UNESCO
dpopescu@cnr-unesco.ro