Activitatea Comitetului Naţional de Bioetică împotriva discriminării persoanei vârstnice
Articol publicat pe 28-01-2015
Discriminarea este una din marile probleme ale contemporaneităţii a cărei combatere angajează forţe politice, cultura şi educaţia, organismele specializate în drepturile omului ş.a. paleta de manifestare a discriminării fiind una dintre cele mai largi – discriminările pe criterii de vârstă, sex, condiţie socială, rasă, etnie, religie, discriminări la angajare, discriminări privind accesul la diferite servicii, în special, la serviciile medicale ş.a.
Bioetica are evident un cuvânt de spus în programele de prevenire şi combatere a oricărei forme de discriminare, în primul rând prin misiunile asumate de UNESCO de la constituirea sa.
În spiritul celor de mai sus, Comitetul de Bioetică al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO a iniţiat în luna iunie a.c. o acţiune de sensibilizare a opiniei publice privind una din formele de discriminare a persoanelor vârstnice, din ce în ce mai des întâlnită, relele tratamente (abuz şi violenţă).
Punctul de plecare al acestei acţiuni a fost faptul că la 15 iunie se celebrează în lume, ca urmare a deciziei comunităţii internationale: Ziua Mondială de luptă împotriva relelor tratamente asupra persoanelor vârstnice. Deşi consacrarea acestei zile datează din 2006, am avut surpriza să constatăm că în România nu era cunoscută, la niciun nivel dintre cele care ar fi trebuit să aibă cunoştinţă şi să marcheze această zi.
Ca urmare, acţiunea noastră a avut meritul de a lansa în premieră în ţară această zi cu o semnificaţie atât de actuală.
În cadrul acţiunii s-au realizat următoarele:
– Un interviu la Radio România Actualităţi în ziua de 15 iunie susţinut de subsemnatul.
– O dezbatere în 16 iunie la Radio România Cultural – emisiunea “Planeta Radio”: la care au participat d-nul Asztaloş preşedintele Consiliului Naţional împotriva discriminării şi subsemnatul în calitate de Preşedinte al Comitetului de Bioetică. Urmare a acestei emisiuni, Consiliul Naţional Împotriva Discriminării şi-a inclus în programul de acţiuni şi această temă a relelor tratamente asupra persoanelor vârstnice.
– S-a realizat şi o discuţie de informare cu membri ai Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, care au luat act de această problemă, angajându-se s-o includă printre preocupări.
– Un material amplu pe această temă a fost publicat în Viaţa Medicală, în premieră în mass media de la noi, cu un important ecou printre cititori.
Dr. Constantin BOGDAN
preşedinte Comitetul Naţional de Bioetica – UNESCO