Ana Aslan, omagiată la Academia Română (video)
Articol publicat pe 12-06-2024
Personalitatea complexă a academicienei Anei Aslan, precum și impresionanta sa opera de cercetare științifică și acțiune terapeutică au fost elogiate astăzi, 12 iunie în Aula Academiei. Evenimentul a fost organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Academia Română pentru a marca 50 de ani de la primirea acestei personalități în Academie, eveniment înscris în calendarul oficial al aniversărilor UNESCO pe anul 2024.
În prezența academicianului Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, cuvântul de deschidere le-a aparținut domnului acad. Victor Voicu, preşedinte al Secţiei de știinţe medicale a Academiei Române și doamnei Ligia Deca, ministru al Educației, președintă a CNR UNESCO.
Elogierea calității de membru al Academiei Române a fost făcută de domnul academician Victor Voicu și de prof. univ. Vladimir Alexandru Ciurea, membru de onoare al Academiei Române, care au prezentat jaloanele importante ale activității Anei Aslan.
Doamna Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială a subliniat impactul pe care l-a avut exemplul personal al Anei Aslan asupra mediului de cercetare din România, și cum a sprijinit prezența femeilor în domeniile științifice de vârf . Domnul Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, București a restituit celor prezenți parcursul Anei Aslan, de la calitatea de studentă a Facultății de Medicină din București la statul de cercetător de prestigiu internațional. Doamna Janina Sitaru, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, a subliniat rolul pe care academiciana Ana Aslan l-a avut în consolidarea diplomației științifice a țării noastre.
La finalul întâlnirii portretul Anei Aslan a fost întregit cu câteva note personale adăugate de doamna Theodora Bărbulescu-Poli, șefă de cabinet și colaboratoare apropiată a celei omagiate.
Reuniunea a fost moderată de doamna Madlen Șerban, Secretar General CNR UNESCO.
Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO adresează mulțumiri Academiei Române pentru găzduirea evenimentului și Agerpres pentru sprijinul acordat, precum și tuturor intervenienților și invitaților care au asigurat succesul acestui eveniment.
Inregistrarea video a reuniunii este disponibilă
aici.