Aniversarea a 60 de ani de la semnarea de către România a tratatului constitutiv UNESCO
Articol publicat pe 16-05-2016
În urma cu 60 de ani, mai exact pe 27 iulie 1956, România devenea stat membru al UNESCO, agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite al cărui principal obiectiv stipulat in actul constitutiv este acela de a dezvolta solidaritatea morală și intelectuală a omenirii, drept mijloc de consolidare a păcii mondiale. Această dată a marcat un important pas pentru România, întrucât i se recunoștea participarea la efortul de evoluție în sferele educației, științei și culturii în cadrul comunității internaționale. Aderarea la UNESCO a fost succedată de înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, parte din arhitectura constituțională a organizației ce acționează pentru a asigura legătura între organele guvernamentale și non-guvernamentale în materie de educație, știință, cultură, comunicare, pe de o parte, și activitatea organizației UNESCO, pe de altă parte. Deschizatorul de drumuri a fost marele critic si istoric literar, poet si filosof Tudor Vianu, prin preluarea, în 1957, a funcției de Secretar General al CNR UNESCO. În 1958, odată cu înființarea Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, la Paris, Tudor Vianu a fost numit ambasador.
Printre personalitățile de renume ce au servit în calitate de membri ai Comitetului Executiv al UNESCO se numără Athanase Joja (1964-1966), Andre Otetea (1966-1968), Valentin Lipatti (1976-1980), Dan Haulica (1991-1995). De-a lungul timpului, România a ratificat majoritatea convențiilor UNESCO, asigurând astfel alinierea la standardele și practicile internaționale prin participarea activă la obiectivele UNESCO în materie de educație, cultură și știință.
În septembrie 1972, România devenea un actor important în susținerea demersurilor internaționale în materie de învățământ superior, prin înființarea UNESCO – CEPES – CentreEuropéen pour l’Enseignement Supérieur, cu sediul la București, ce avea ca principal scop promovarea cooperării între statele membre UNESCO din Europa, America de Nord și Israel.
Un alt eveniment important ce a marcat relația României cu UNESCO a avut loc pe 21 noiembrie 2012, când, la sediul central de la Paris, s-a semnat un acord bilateral între Guvernul României și UNESCO, privind înființarea la Măgurele a Institutului de Cercetări Fundamentale în domeniul Fizicii. Profilul acestui institut UNESCO este axat pe cercetarea ştiinţifică în domenii de vârf ale fizicii şi domeniilor conexe, precum şi pe activităţi educaţionale în beneficiul tinerilor cercetători din ţară şi din ţările din zonă. Înfiinţarea acestui institut de cercetare a reiterat interesul României de a deveni „donor” de ştiinţă şi educaţie şi un centru regional de implementare a programelor UNESCO în aceste domenii. De asemenea, Institutul de Cercetări Fundamentale în domeniul Fizicii contribuie la intensificarea colaborării cercetătorilor români cu centre prestigioase din Europa şi din lume, precum şi la creşterea vizibilităţii fizicii româneşti, inclusiv prin participarea la proiecte internaţionale de anvergură. Practic, Institutul de Cercetări Fundamentale în domeniul Fiziciieste primul centru UNESCO în ştiinţe de bază din Europa de Est și are un rol însemnat în afirmarea României ca factor de echilibru în zonă în domeniul ştiinţei si educaţiei, cu efecte benefice asupra integrării europene a statelor din regiune.
România este membru activ în ceea ce privește rețeaua de catedre universitare UNESCO, stabilite în domenii cheie și înființate ca urmare a lansării la nivel mondial a programului UNITWIN, în 1992. Principalul obiectiv al catedrelor este acela de a promova cooperarea inter-universitară la nivel internațional cu scopul de a spori capacitățile instituționale, prin colaborări și schimburi de bune practici. În multe aspecte, catedrele UNESCO servesc drept think tanks ce asigură legătura dintre mediul academic, societatea civila, comunitățile locale, zona de cercetare și elaborare a politicilor.
O recunoaștere inedită din partea UNESCO în ceea ce privește contribuția României a venit în 1992, când Corul Madrigal a fost declarat la Paris bun al patrimoniului cultural universal UNESCO, Directorul General UNESCO Federico Mayor oferindu-i maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO.
România este, totodată, membru activ și în cadrul Federației Europene a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO (FEACCU), organizaţie internaţională, înfiinţată în anul 2001, care se ghidează după idealurile şi principiile UNESCO. Aceasta reprezintă unul dintre organismele regionale care alcatuiesc Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, organism ce însumează aproximativ 4.000 de entităţi ale societăţii civile UNESCO de pe întregul mapamond. La finele anului 2012, în Bucureşti, a avut loc cel de-al treilea Congres al Federaţiei Europene a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO cu tema Diversitatea culturală – bogăţia Europei, eveniment ce a reunit reprezentanţi din 27 de ţări din întreaga lume. Cu această ocazie România a obţinut, prin vot, pentru prima dată, Preşedinţia acestei organizatii.
În ceea ce privește înscrierea obiectivelor României pe listele patrimoniului mondial UNESCO, aceasta a reprezentat și reprezintă în continuare un obiectiv strategic, întrucat prespune recunoașterea contribuției culturale pe plan mondial a României și, totodată, autentifică identitatea națională și conduce la conservarea și promovarea patrimoniului material și imaterial. Printre obiectivele prezente pe lista patrimoniului mondial UNESCO se numără: Bisericile din Moldova (1993), Mănăstirea Hurezi (1993), Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Cetățile Dacice din Munții Orăștie (1999), Centrul istoric Sighișoara (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999). Delta Dunarii a gasit, de asemenea, recunoaștere in patrimoniul natural mondial UNESCO datorită faptului ca este cea mai întinsă și bine păstrată deltă din Europa, asigurând habitatul a 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești. În plus față de acestea, și nu mai puțin importante, de-a lungul timpului au fost propuse și alte obiective, ca: mănăstirile din Neamț, bisericile bizantine și post-bizantine din Curtea de Argeș, ansamblul monumentelor Brâncuși din Târgu Jiu, biserica Trei Ierarhi din Iași, orașul istoric Alba Iulia, centrul istoric din Sibiu, Masivul Retezat, Pietrosul Rodnei.
Romania este prezentă și pe lista patrimoniului imaterial al umanității UNESCO cu elemente esențiale ale culturii române ca Dansul Călușului (2008), Doina (2009), Ceramica Horezu si meșteșugul olarilor (2012), Obiceiul colindatului de ceată bărbătească din perioada Crăciunului, împreună cu Republica Moldova (2013), Jocul Fecioresc din localitatea Ticușul Nou (2015). Pe lista geoparcurilor globale UNESCO avem inscris geoparcul « Tara Hategului ».
În prezent, CNR UNESCO monitorizeaza demersurile în vederea includerii Parcului Natural «Porțile de Fier» în lista rezervațiilor biosferei UNESCO și, de asemenea, a Peisajului cultural minier Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO.
Evenimente dedicate celei de-a 60-a aniversari de la aderarea României la UNESCO:
- Dezbaterea tematică „UNESCO – ROMÂNIA: 60 de ani” organizată ca parte integrantă a festivalului „Art Safari – Bucharest Art Fair”, 6 mai 2016;
- Festivalul „Art Safari – Bucharest Art Fair”, 6 – 15 mai 2016, Palatul Dacia Romania, Bucuresti;
- Proiectul internaţional de dialog intercultural „Metamorfoze VIII – Dunărea povestind”, 5-12 mai 2016;
- Simpozion Internațional „Artă și civilizație în spațiile monahale romanești”, 08-13 mai 2016, Institutul Cultural Român Istanbul (ICR Istanbul);
- Festivalul național de interpretare a liedului „Ionel Perlea”, ediția 25, 13-15 mai 2016, Slobozia;
- Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog si Dezvoltare, 19 mai 2016, Parlamentul României;
- Sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului împreună cu Grădinița „Arici Pogonici”, 28 mai 2016, Elite Art Gallery, Bucuresti;
- Vernisaj/Expoziție de fotografie „Zâmbet de Copil” – Stefania Nicolescu, 31 mai 2016, București, CNR UNESCO;
- Evocare artista ŞERBANA DRĂGOESCU, 31 mai 2016, Muzeul Colecţiilor de Artă, București;
- Cea de-a treia editie a Festivalului «La Nuit des Voyages aux bouts des Arts et des Mondes», festival al Artelor si al Interculturalitatii, 7-12 iunie 2016, Pantin, Franta;
- Dezbatere „Educatie pentru egalitatea de sanse si consolidarea rolului femeii in societatea romaneasca/Education for gender equality and woman empowerment in Romania”, 22 iunie 2016, București, CNR UNESCO;
- Expoziție cu lucrările premiate in cadrul proiectelor CNR UNESCO desfășurate in instituțiile de învățământ asociate UNESCO in sem. II al anului școlar 2015-2016, 29 iunie 2016, București, CNR UNESCO:
– „Prima mea Carte” – program asimilat Zilei Internaționale a Cărții si Drepturilor de Autor;
– „Familia mea este cea mai frumoasa” – competiție de arta;
– Concursul de Arta „In lumea lui Pacala si Nastratin Hogea – Culoar Cultural European” – in vederea marcarii Deceniului Mondial al Aproprierii intre Culturi 2013 – 2022;
- Simpozionul național de istorie a artei PETRE OPREA, 29-30 iunie 2016, Muzeul National al Satului, Bucuresti;
- Salon International de Arta „Apa” – Simpozion international pe tematica apei, 6-7 iulie 2016, Bucuresti, Muzeul National at Satului;
- Conferinta internationala „Tineretul și Muzeele”, ediția a VIII-a, 7-10 iulie 2016, Golești – Arges, Muzeul viticulturii si pomiculturii Golesti;
- Porti deschise la CNR UNESCO, 29 noiembrie – 14 decembrie 2016:
– 29 noiembrie, ora 11.00: Evenimentul “UNESCO și partenerii în an aniversar. Diversitate și dialog intercultural în sistemul UNESCO.” Co-organizatori: Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României.
– 29 noiembrie – 9 decembrie, 10.00 – 16.00: Expoziția pictorului și restauratorului Mihail Gavril, intitulată „Arhipelagul UNESCO din România”, expoziție alcătuită din picturi monumentale formate din panouri pictate, ce are în centrul său tematic prezentarea unor obiective din patrimoniului românesc din cadrul UNESCO: bisericile fortificate din Transilvania, bisericile din Moldova, bisericile de lemn din Maramureș, Mănăstirea Horezu, Sighișoara și Delta Dunării.
Mihail Gavril este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, absolvent atât al secției de pictură, Universitatea de Artă din București (1996, clasa maestrului Teodor Moraru), cât și al secției de artă monumentală (1998, clasa maestrului Ion Grigore). Are peste 40 de expoziții personale în străinătate și în România și a participat la peste 70 de expoziții de grup, tabere de creație și stagii de documentare în străinătate. Expoziții permanente: Château de Melamar (Normandie), Casino Sinaia (Cabinet Regina Maria), Art Gallery – Atilești. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și particulare din Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, România, Spania, Suedia, SUA, etc. Lucrări de artă monumentală (frescă, sgrafitto, mozaic) în Liege (Belgia), Tulcea, Târgoviște, Suceava, Antilești.
– 7 decembrie, ora 10.00: Dezbatere “Pentru o agendă privind egalitatea de gen 2017 – 2020”. Egalitatea de gen reprezintă una dintre cele 2 priorităţi globale ale UNESCO. La nivel internaţional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie se desfășoară campania 16 Days of Activism against Gender-Based Violance Campaign, inițiată de Women’s Global Leadership Institute și susținută de UN Women. În cadrul dezbaterii își vor exprima opiniile reprezentanți instituționali și ai societății civile, organizații neguvernamentale, experți pe problematici legate de egalitatea de gen. Scopul acestui demers este acela de a identifica principalele obiective ce trebuie atinse în următoarea perioadă pentru a reduce discrepanțele și decalajele existente în România.
– 7 decembrie, ora 12.00: Forumul Geoparcurilor din România. Co-organizator: Universitatea București.
– 8 decembrie, ora 12.00: Conferința Națională “Patrimoniul natural al României”
– 12 – 15 decembrie, 10.00 – 16.00: Expoziția fotografică “Culorile Deltei Dunării”, autor Helmut Ignat, va prezenta imagini reprezentative din Delta Dunării, aceasta fiind înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în lista Rezervațiilor Biosferei UNESCO.
Helmut Ignat este fotograf National Geographic România și National Geographic Traveller, din 2009, cu numeroase articole pe subiecte internaționale (Antarctica, Masai Mara, Venetia, Thailanda, Singapore, Croaziera pe Mediterana) și locale (Delta Dunării, Parcul Natural Vacărești, Parcul Herăstrău), cu expoziții, Delta Dunării la Muzeul Țăranului, Antarctica – Dincolo de capătul lumii (TIF Cluj), Delta Dunării și mica „deltă” a Bucureștiului (Paris, Institutul Cultural Român), Parcul Natural Vacărești (Piața Universității, Palatul Parlamentului, Parcul “Ioan Cuza », Art Safari) și fotografii apărute în publicații internaționale (The Guardian, Nature, Abitare, Magazyne Polska, etc).
– In data de 15 decembrie va avea loc “Gala România – UNESCO: 60 de ani”, în cadrul căreia se va lansa publicația “România – UNESCO: 60 de ani”, care va conține o prezentare a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a principalelor momente din activitatea acesteia în cei 60 ani de la aderare, precum și o ceremonie de înmânare a unor trofee și diplome de excelență unor personalități marcante care au contribuit esențial la dezvoltarea și promovarea valorilor în plan educațional, cultural, științific. Evenimentul aniversar va fi completat de un moment artistic susținut de Cvartetul Cameratei Regale și de un dineu la care vor participa personalități marcante din viața publică precum și colaboratori care sprijină activitatea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.