Aniversarea UNESCO Andrei Şaguna, 200 de ani de la naştere
Articol publicat pe 28-01-2015
Comisia Naţională a României pentru UNESCO a organizat în anul 2008 o serie de evenimente ce au marcat personalitatea marelui nostru mitropolit Andrei Şaguna.
Scopul acestor manifestări a fost marcarea, la nivel naţional şi internaţional, a 200 de ani de la naşterea lui Andrei Şaguna. Mitropolit, om de cultură şi politician, personalitatea complexă a marelui Şaguna a lăsat amprenta în domeniile educaţiei, vieţii spirituale şi culturii, atât în tară cât şi în străinătate.
Ţinând seama de locurile în care a activat ilustrul nostru cărturar, dar şi de moştenirea rămasă de la acesta, Comisia Naţională a României pentru UNESCO a organizat pe parcursul anului 2008 o serie de evenimente, în diferite locuri legate de numele şi personalitatea lui Andrei Şaguna.
Pe data de 15 septembrie a avut loc la Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov dezvelirea unei plăci comemorative, locul evenimentului reprezintând una din sutele de şcoli pe care le-a ridicat în timpul vieţii marele mitropolit Andrei Şaguna. Manifestarea a coincis cu deschiderea anului şcolar, astfel că pe lângă organizatori şi autorităţi locale evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa în număr foarte mare a elevilor.
A urmat 1 octombrie, când odată cu deschidrea anului universitar Comisia Naţională a României pentru UNESCO a dezvelit o placă comemorativă la Universitatea "Andrei Şaguna" din Constanţa.
Andrei Şaguna a fost membru în Senatul Imperial de la Viena. Astfel, pe 16 octombrie a fost dezvelită o placă comemorativă la biserica ortodoxă "Sfânta Înviere" din Viena, manifestare ce a fost urmată în aceeaşi zi de o seară comemorativă în memoria lui Andrei Şaguna. Au fost susţinute alocuţiuni de Prof. univ. dr. Paul Brusanowski, Prof univ. dr. Michael Metzeltin şi Prof. univ. dr. Johann Schneider.
Andrei Şaguna a fost primul mitropolit al Ardealului, astfel locul cel mai important pentru marcarea comemorării sale a fost Sibiul şi împejurimile, Răşinari şi Sălişte. Pe 30 octombrie a avut loc la sediul Bibliotecii Astra din Sibiu simpozionul cu tema "Andrei Şaguna - 200 de ani de la naştere", unde au avut loc alocuţiuni susţinute de Ministrul Culturii şi Cultelor Domnul Adrian Iorgulescu, Mitropolitul Ardealului Înalt Prea Sfinţia sa Laurenţiu Streza, precum şi de personalităţi marcante ale vieţii culturale a Sibiului.
Data de 31 octombrie a adus şi dezvelirea ultimelor 3 plăci comemorative. Prima dintre ele a fost amplasată la Sediul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, clădire cumpărată de însuşi Andrei Şaguna. Mausoleul Andrei Şaguna de la Răşinari este locul unde a fost dezvelită cea de-a doua placă, în prezenţa autorităţilor locale dar şi a unui număr de cinci preoţi care au ţinut o slujbă de pomenire la mormântul acestuia. Ultima placă comemorativă a fost dezvelită în cladirea Protopopiatului de la Sălişte, ridicând la şase numărul plăcilor, toate sfinţite, ce vor sta mărturie personalităţii lui Andrei Şaguna.
Intre 28 - 29 noiembrie, Mitropolia Ardealului va organiza Simpozionul Naţional „Andrei Şaguna”.
Evenimentele au fost realizate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Instituţiei Prefecturii Judeţului Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu, oraşului Sălişte şi Răşinari, Direcţiei Judeţene Braşov şi Sibiu pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Ambasadei României în Austria, Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, Universităţii "Andrei Şaguna" din Constanţa şi Liceului "Andrei Şaguna" din Braşov. Sponsorul acestui eveniment a fost Lafarge.