Anton Shaburov a demonstrat că este cel mai bun tânăr dirijor din lume în cadrul Concertului de Gală Jeunesses Musicales la Ateneul Român
Articol publicat pe 08-09-2018
Sursa: Comunicat de presă Elite Art Club UNESCO
Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Elite Art Club UNESCO, a organizat pe data de 30 august în Sala Mare a Ateneului Român Concertul de Gală care a marcat finalul celei de-a IX-a ediții a prestigiosului Concurs Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales.
Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti este una dintre cele mai importante competiții dedicate tinerilor dirijori din lume. Timp de 5 zile, 50 de tineri dirijori din 27 de țări și-au demonstrat măiestria în fața unui juriu format din personalități remarcabile:
Sigmund Thorp (Președintele juriului), Vasile Cazan, Gheorghe Costin, Christian Ehwald, Bujor Prelipcean, Jacek Rogala și Daniel Weissmann.
În urma probelor eliminatorii au rămas doar 3 dirijori în finala care s-a ținut pe data de 30 august. Cei 3 dirijori au fost Anton Shaburov din Rusia, Joanna Natalia Slusarczyk din Polonia şi Ilie Alexandru din România. Cele 3 premii au fost acordate de Institutul Cultural Român, care a susținut concursul pe toată durata acestuia.
Anton Shaburov a câştigat deja câteva competiţii importante: în anul 2016 a obținut premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat Felix Mendelssohn din Thessaloniki, Grecia şi premiul I la Concursul de Dirijat Ilya Musin din Rusia. Din 2017 acesta este dirijorul principal şi directorul artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Orientul Îndepărtat (Khabarovsk, Rusia). Anton a terminat două conservatoare importante şi de fiecare dată a absolvit cu onoruri: în 2008 de la Ural Mussorgsky şi în 2011 de la Moscow Tchaikovsky unde a studiat cu legendarul profesor Gennady Rozhdestvensky. Cariera sa profesională a început în anul 2009 cand a devenit directorul artistic şi dirijorul principal al orchestrei simfonice a conservatorului de stat Mussorgsky.
Ediția de anul acesta s-a bucurat de prezența pianistei Diana Maria Petrache care a absolvit în anul 2017 Universitatea Națională de Muzică din București, ca șef de promoție și a fost admisă la prestigioasa Universitate de Muzică din Hanovra, urmând cursurile de Master. Diana este o prezență activă pe scenele de concert şi a prezentat numeroase recitaluri, microrecitaluri și concerte camerale. Orchestra Philarmonia București, în ciuda faptului că este o orchestra tânără a demonstrat prin acest tur de forță că poate aduce un plus de valoare pe scena culturală românească.
Întregul concert s-a remarcat prin maiestuozitate și virtuozitate iar tinerii concurenți s-au ridicat la înălțimea repertoriului care a conținut lucrările compozitorilor legendari Schumann, Rachmaninov, Sibelius, Brahms și Dvorak.
Proiectul Jeunesses Musicales International a fost organizat în București de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia
Elite Art Club UNESCO, unicul reprezentant în România al Jeunesses Musicales International – cea mai amplă organizaţie non-guvernamentală dedicată tinerilor muzicieni din lume.
Sponsori: Institutul Cultural Român, CTP, Teilor Jewellery, Hotel Ibis, Hotel Cişmigiu, Hotel Griviţa, Bittnet şi Casa de Flori.
Parteneri media: Forbes, România Liberă, Observatorul Cultural, Societatea Muzicală, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Baboom, Klarmedia.