Apel de candidaturi la Premiul Kalinga 2021 pentru popularizarea științei
Articol publicat pe 07-04-2021
UNESCO anunță lansarea candidaturilor pentru Premiul Kalinga, ediția 2021, ce recompensează eforturile și realizările unei persoane care are o carieră remarcabilă de scriitor, editor, lector, regizor de programe radio/televiziune sau producător de film, prin intermediul căreia a contribuit la răspândirea informațiilor din domeniul științei, cercetării și tehnologiei către publicul larg.
Premiul este finanțat de Kalinga Foundation Trust, guvernul statului indian Orissa și Guvernul Indiei, prin Departamentul de Știință și Tehnologie. Va fi acordat de Directorul - General al UNESCO la Forumul Mondial al Științei, planificat provizoriu pentru Decembrie 2021, în Africa de Sud. Premiul constă într-un cec de 40.000 USD, un certificat de atribuire și medalia de argint UNESCO - Albert Einstein. Laureatul va primi, de asemenea, titlul onorific al catedrei Kalinga, din partea guvernului Indiei, care cuprinde o diplomă și un premiu în numerar de 5.000 USD. În plus, câștigătorul va fi invitat să călătorească în India (călătoria și cazarea vor fi asigurate de către Guvernul Indiei), într-un turneu de două până la patru săptămâni, pentru a se întâlni cu oamenii de știință și comunicatorii din domeniul științei. În cadrul acestui turneu, va vizita universitățile din India, să participe la întâlniri în cadrul societăților științifice, să susțină prelegeri (în limba engleză) sau să ia parte la întruniri care vor avea ca temă progresele în domeniul științei și tehnologiei, precum și impactul social, cultural și educațional al științei moderne.
Procesul de aplicare
Premiul Kalinga este destinat candidaților care au contribuit semnificativ la popularizarea programului de științe. Poate fi acordat numai persoanelor fizice individuale. O lucrare care este operă colectivă nu va fi luată în considerare. Auto-nominalizările nu sunt permise.
Persoanele interesate sunt invitate să ne transmită până la data de
10 mai 2021 la adresa
florina.pescaru@cnr-unesco.ro următoarele documente,
în limba engleză sau franceză exclusiv:
· Descrierea profilului academic și profesional al candidatului, precum și a realizărilor sale;
· Un rezumat al muncii depuse pentru popularizarea științei;
· O descriere a modului în care candidatul a contribuit la popularizarea științei;
· Lista cu anexe (publicații, cărți, suport digital, articole media, etc) și alte materiale sau documente care pot proba cele de mai sus, acestea urmând a fi supuse examinării;
· Lista cu traduceri.