Apel de candidaturi pentru Rețeaua UNESCO a experților voluntari de mediu
Articol publicat pe 19-10-2021
UNESCO lansează un apel pentru a constitui o listă de experți voluntari, acordând prioritate experților locali și regionali în domeniul biodiversității și restaurării terenurilor, gestionării mediului și legislației de mediu, precum și deținătorilor de cunoștințe. Experții voluntari vor oferi consiliere tehnică, vor genera date, vor construi parteneriate și vor oferi instruire, astfel încât actorii locali, în special oamenii indigeni, tinerii și femeile, să își poată împărtăși învățarea și cunoștințele în rețelele siturilor și elementelor desemnate de UNESCO prin activități specifice.
Aplicațiile se înscriu până pe 29 octombrie 2021. Detalii și înscrieri
aici.
Istoric
La 1 decembrie 2020, doamna Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a lansat un fond fiduciar multiparteneriat „Rețeaua UNESCO de experți internaționali în domeniul mediului - Rețeaua UNESCO a Pământului" cu un obiectiv global de mobilizare a resurselor de 20 milioane USD pe o perioadă inițială de 4 ani. Fondul a devenit efectiv prin semnarea unui acord de finanțare între Italia, primul donator și partener fondator, și UNESCO, cu o contribuție de 3,9 milioane USD pe trei ani. Fondul oferă o platformă de cooperare internațională în domeniul biodiversității, oceanului și schimbărilor climatice între experți și statele membre UNESCO, deschizând ușa unor acțiuni transformatoare în teritorii pentru regenerarea relațiilor om/natură și restabilirea ecosistemelor, conservarea armoniei ecosistemului și amplificarea puterii tinerilor, care sunt cei trei piloni ai acțiunilor strategice ale UNESCO pentru biodiversitate.
Datorită finanțării catalitice și foarte generoase a Italiei, alți donatori publici și privați sunt invitați să împărtășească angajamentul UNESCO și al guvernului italian față de aceste valori și obiective, sprijinind punerea în aplicare a strategiei UNESCO pentru biodiversitate. Prin intermediul „Rețelei UNESCO de experți internaționali în domeniul mediului", se va oferi instruire în restaurarea și conservarea ecosistemelor din rezervațiile biosferei, geoparcurile globale și siturile de patrimoniu natural. Programul vizează, de asemenea, regenerarea relației dintre oameni și natură prin promovarea bunelor practici, cunoștințe și know-how care respectă biodiversitatea, precum și elementele patrimoniului intangibil legate de cunoștințele și practicile locale și indigene.
Principalele obiective ale programului sunt axate pe:
- sprijin pentru capacitatea de gestionare, restaurare și reziliență a ecosistemelor în siturile desemnate UNESCO (sau site-urile aflate în curs de desemnare), prin instruire și schimb de experiențe și bune practici;
- atenuarea și adaptarea ecosistemelor la efectele schimbărilor climatice;
- sprijin pentru tineri și comunități locale pentru schimbarea transformativă a valorilor și practicilor.
Acest program va crea o rețea unică de experți, inclusiv tineri, pentru a sprijini siturile desemnate de UNESCO și pentru a demonstra că trăirea în armonie cu natura este deja posibilă. Crearea unui fond fiduciar multi-parteneri „Rețeaua pământului UNESCO" este în conformitate cu Strategia UNESCO pentru biodiversitate și va contribui la obiectivele Acordului climatic de la Paris și la cadrul global pentru biodiversitate post-2020, precum și la cele două decenii ONU ale Restaurării ecosistemelor și Științei oceanelor. Fondul fiduciar multi-parteneri „Rețeaua Pământului UNESCO" este ghidat de un comitet director cu reprezentanți ai UNESCO și donatori și de un comitet științific format din 9 experți internaționali pentru a oferi îndrumări strategice și științifice.