Apel pentru nominalizări la Premiul Internațional Mendeleev UNESCO-Rusia 2022 pentru Științe de bază
Articol publicat pe 21-01-2022
UNESCO lansează apelul la nominalizări pentru ediția 2022 a Premiului Internațional Mendeleev UNESCO-Rusia pentru Științe de bază (matematică, fizică, chimie, biologie). Prin acest premiu, finanțat de Federația Rusă, UNESCO dorește să-i recompenseze pe cei a căror muncă în domeniul științei servește societatea și crește gradul de conștientizare a valorilor științifice. Aceste valori l-au animat și pe renumitul om de știință Dimitri Mendeleev. Invenția sa, Tabelul periodic al elementelor, reflectă importanța colaborării și transmiterii cunoașterii științifice peste generații, așa cum se vede în „căsuțele goale” pe care el le-a lăsat pentru a fi completate de viitorii cercetători. Această figură vizionară, care a anticipat provocările contemporane, a fost un precursor în imaginarea științei pentru dezvoltarea durabilă. În acest spirit, Premiul este acordat anual la doi câștigători care folosesc potențialul științelor fundamentale pentru a contribui semnificativ la excelența în cercetare, la dezvoltarea educației și popularizării științelor de bază sau la cooperarea internațională ori regională.
În acest fel, UNESCO intenționează nu numai să sprijine munca și angajamentul femeilor și bărbaților în știință, ci și să încurajeze tinerii, și în special fetele, să înceapă o carieră în acest domeniu.
Premiul constă într-o recompensă în bani de 250.000 USD, o medalie de aur și o diplomă pentru fiecare dintre cei doi câștigători. Fiecare țară poate nominaliza maximum doi candidați. Dată fiind importanța pe care premiul o atribuie femeilor în știință, sunt încurajate nominalizările femeilor de știință.
Toate cererile de nominalizare vor fi depuse online printr-un formular disponibil pe site-ul web al Premiului, în engleză sau franceză.
Nominalizările vor fi înaintate Directorului General UNESCO de către guvernele statelor membre, în consultare cu comisiile lor naționale, de către organizații neguvernamentale care au parteneriate oficiale cu UNESCO și sunt active în domeniile relevante acoperite de acest premiu, de catedre UNESCO, centre de categoria a 2-a, uniuni științifice internaționale ori universități.
O auto-nominalizare nu poate fi luată în considerare.
Fiecare nominalizare va fi însoțită de o recomandare scrisă, în engleză sau franceză, care va include, printre altele:
(a) o descriere a experienței și a realizărilor candidatului;
(b) un rezumat al lucrării sau al rezultatelor lucrării, publicații și alte documente;
(c) documente de importanță majoră, prezentate spre examinare;
(e) o descriere a contribuției candidatului la obiectivele premiului.