Brâncuși - 149 de ani de la naștere
Articol publicat pe 19-02-2025
În anul 2015, ziua de 19 februarie, data nașterii sculptorului Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița – 16 martie 1957, Paris), a fost declarată sărbătoare națională. La acel moment, cultura română celebra 145 de ani de la nașterea lui.
Anul trecut, pe 27 iulie 2024, una dintre cele mai importante creații ale sculptorului Constantin Brâncuși, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, a fost inclus în Lista Patrimoniului Universal UNESCO. Ansamblul este alcătuit din patru componente sculpturale : Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Potrivit specialiștilor UNESCO, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu îndeplinește patru dintre cele șase criterii culturale ale Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural (1972), dovedind astfel o valoare universală excepțională din punct de vedere artistic.
Astfel, creația lui Brâncuși de la Târgu Jiu reușește, deopotrivă, să reprezinte o capodoperă a geniului uman creator (criteriul I), un important schimb de valori umane, într-o anumită perioadă de timp sau într-o anumită arie culturală a lumii (criteriul II), un exemplu remarcabil de ansamblu arhitectural care ilustrează un stadiu semnificativ din istoria omenirii (criteriul IV) și să fie direct sau tangibil asociată cu evenimente sau tradiții vii, cu idei sau credințe, cu opere artistice și literare cu semnificație universală excepțională (criteriul VI).
Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a organizat constant evenimente de comunicare a relevanței și semnificației artistice a Ansamblului Monumental. Un exemplu în acest sens îl reprezintă programul „Jurnalul unei călătorii de 4 ani în benzi desenate de elevi români din școli UNESCO ASPnet: Brâncuși și UNESCO”, animat de profesorul Mihai I. Grăjdeanu.
Catalogul digital cu lucrările elevilor din școlile înscrise în rețeaua ASPnet, editat cu sprijinul Casei Corpului Didactic București, a fost pus la dispoziția delegației României la lucrările Comitetului Patrimoniului Mondial pentru diseminare. Catalogul virtual este disponibil
aici.