Broșura ”Etica IA. Cât de inteligent putem utiliza IA?” – despre aplicabilitatea și etica Inteligenței Artificiale în diverse domenii
Articol publicat pe 25-01-2022
Comisia Națională a României pentru UNESCO a încheiat anul 2021 cu cel de-al treilea proiect dedicat tematicii Eticii Inteligenței Artificiale (IA), respectiv realizarea broșurii bilingve Etica IA. Cât de inteligent putem utiliza IA? / Ethics on Artificial Intelligence. How smart can we use AI? (în limbile română și engleză, 48 de pagini).
Cele două proiecte anterioare, un colocviu realizat în luna iunie și altul în octombrie 2021 (cel din urmă, în parteneriat cu Universitatea POLITEHNICA din București) au constituit dezbateri inspirate și informate de versiunile intermediare ale Recomandării UNESCO cu privire la Etica IA. Unul dintre cele mai importante documente adoptate de UNESCO la 25 noiembrie 2021, în cadrul celei de-a 41-a sesiuni a Conferinței Generale, Recomandarea își propune să evidențieze avantajele pe care IA le aduce societăţii și să avertizeze asupra riscurilor pe care le implică folosirea acesteia. Totodată, subliniază că transformările digitale trebuie să promoveze drepturile omului și să contribuie la atingerea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, abordând probleme legate de transparenţă, responsabilitate și confidenţialitate, cu capitole de politică orientate spre acţiune privind guvernanţa datelor, educaţie, cultură, muncă, sănătate și economie.
Realizarea unei broșuri pe tema eticii IA a venit ca o consecință firească după adoptarea Recomandării. Aceasta a fost realizată cu sprijinul Centrului Internațional de Excelență în Inteligența Artificială al Universității POLITEHNICA din București.
Această publicație este despre solidaritate intelectuală și morală. Este despre a fi acum și în viitorul care a început ieri. Este esența de a fi a UNESCO, care susține, alături de alte organizații internaționale, de state membre, asociate și alte state, dezvoltarea noilor tehnologii, prin cooperare și asigurarea transparenței. Inteligența artificială, ca orice tehnologie, oferă multiple avantaje. Utilizarea inteligentă a acesteia rămâne provocarea pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru decidenți, a declarat Madlen Șerban, Secretar- General al CNR UNESCO.
Autorii articolelor prezentate au evidențiat aplicabilitatea IA în diverse domenii. Prin contribuția acestora, aflăm ce înseamnă IA explicabilă și de încredere; Care sunt provocările folosirii IA în medicină, în industria aeronautică, în aeroporturi, în industria militară; Ce înseamnă etic și neetic în IA; Cum pot fi folosite noile tehnologii pentru detectarea automată a postărilor sau mesajelor neetice, de bullying, misoginism, xenofobie; Care sunt interferențele etice între metavers, inteligență artificială și date non-verbale.
Distinșii autori cărora le adresăm mulțumiri sunt:
Prof. dr. ing. Adina Magda Florea, Universitatea POLITEHNICA din București
Prof. dr. ing. Sorin Eugen Zaharia, Universitatea POLITEHNICA din București
Prof. dr. Alexandru Scafa-Udriște, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“
Prof. dr. ing. Ștefan Trăușan-Matu, Universitatea POLITEHNICA din București
Lector. dr. ing. Alexandru Sorici, Universitatea POLITEHNICA din București
Asist. univ. dr. Mihail-Valentin Cernea, Academia de Studii Economice București
Dr. Cristian Ducu, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
Dr. Mihaela Constantinescu, Romanian Young Academy, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) – Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
Publicația este disponibilă aici.