Irina Sorescu, președinte executiv al brutăriei “MamaPan”, ne-a vorbit în cadrul Academiei UNESCO a Tinerelor Femei despre modul în care această întreprindere socială reușește să se mențină viabilă și să asigure traiul angajatelor, mame cu mulți copii sau care își cresc singure copiii.
Afacerile sociale au drept scop crearea de locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, stimulând folosirea unui potențial lucrativ neglijat și împiedicând marginalizarea din punct de vedere social a celor aflați în situații atipice sau de dificultate, precum și reinvestirea profitului tot către activități sociale.
Proiectul „MamaPan” a luat naștere după ce fondatorii au constatat că un procent foarte scăzut din mamele singure sau cu mulți copii în întreținere reușesc să-și găsească și să-și păstreze un loc de muncă, din cauza situației lor familiale speciale. Astfel, atenția a fost îndreptată asupra acestui grup vulnerabil economic și social, cu risc semnificativ de marginalizare și excluziune socială,prin oferirea de locuri de munca plătite cu salarii decente în cadrul unui program de lucru care să le permită femeilor să dedice timp familiei.
„La MamaPan facem mai mult decat pâine, avem o misiune socială! Am pornit în acest proiect în primul rând de la nevoia de a oferi suport pentru mamele singure din comunitate. Apoi, am vrut sa creăm un produs natural, viu, ca pe vremuri și să dezvoltăm o afacere sustenabilă. Am construit, cu ajutorul femeilor aflate în situații de dificultate economică și socială, un produs sănătos, pe care îl putem oferi în mod responsabil comunității!” Irina Sorescu