Carte de vizită: Prof. Dr. Beatrice Gabriela Ioan, membru al Comitetului de Bioetică al UNESCO
Articol publicat pe 19-03-2020
De la implicarea sa în promovarea reflecției internaționale cu privire la etica științelor vieții în anii 70, UNESCO continuă să construiască și să consolideze legăturile dintre eticieni, oameni de știință, factori de decizie, judecători, jurnaliști și societatea civilă, pentru a ajuta statele membre să adopte politici solide și motivate pe probleme etice în știință și tehnologie. Una dintre funcțiile majore îndeplinite de Organizație este cea de Laborator de idei. UNESCO abordează provocările etice emergente prin furnizarea unor forumuri intelectuale pentru reflecții multidisciplinare, pluraliste și multiculturale privind etica științei și tehnologiei. Unul dintre aceste forumuri este Comitetul Internațional de Bioetică (IBC), compus din 36 de experți independenți. Iar printre experții actuali se numără și un expert român! Prof. Beatrice Gabriela Ioan activează în IBC din 2016, iar calitatea de membru i-a fost reînnoită în acest an. Haideți să o cunoaștem mai bine.
Doamna
Beatrice Gabriela Ioan este profesor de Medicină Legală și Bioetică la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași și medic legist primar la Institutul de Medicină Legală din Iași.
A absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași (1993), Facultatea de Psihologie a Universității “Al. I. Cuza” din Iași (2002) și Facultatea de Drept a Universității “Mihail Kogălniceanu” din Iași (2012). În perioada 2003-2004, a urmat cursurile programului de Master în Bioetică la Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA, iar în anul 2013 a absolvit cursurile programului Master du Droit et Gestion de la Santé al Institut Catholique de Rennes/ Université Montpellier, Franța. În 2003, a obținut titlul de doctor în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași.
În 2007 a devenit membră a Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei, unde a făcut parte din Biroul Comitetului, ulterior devenind Vicepreședinte, iar în perioada 2017-2018 Președinte.
În 2016 a devenit membră a Comitetului Internațional de Bioetică al UNESCO.
Domeniile sale de interes științific sunt: problemele etice la finalul vieții, problemele etice în transplantul de organe, etica cercetării, răspunderea profesională medicală. A publicat numeroase lucrări științifice, cărți și capitole de carte în domeniile medicinei legale și bioeticii.
Apartenențe naționale:
- Comisia de Bioetică a Colegiului Medicilor din România, Președinte
- Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România, membru;
- Comisia de Bioetică a Ministerului Sănătății, membru;
- Comisia de Etică a Cercetării a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, membru;
- Comisia de Etică a Cercetării și Comisia de avizare a donării de la donatorul viu ale Institutului Regional de Oncologie Iași, membru;
- Comisia de Medicină legală a Ministerului Sănătății, membru;
- Comisia Superioară de Avizare și Control a Actelor Medico-Legale, membru;
- Consiliul Superior de Medicină Legală, membru.
Aflați mai multe despre activitatea Comitetului Internațional de Bioetică al UNESCO
aici.