Cea de-a 10-a ediție a Conferinței Internaționale ”Tineretul și Muzeele” și Congresul EFUCA
Articol publicat pe 18-07-2018
Educaţia culturală joacă un rol decisiv în construirea tinerei generaţii europene; reprezintă cheia dezvoltării unei societăţi bazate pe comunicare, schimb de idei, valori şi toleranţă. Muzeul – nucleu de cercetare şi reflecţie, pe de o parte, şi spaţiu al întalnirilor şi al dialogului, pe de altă parte – păstrează vestigii ale culturii materiale, mediând astfel accesul publicului la dimensiunea imaterială a culturii. Astfel, valorile artistice, spirituale şi de identitate sunt difuzate în societate, în special în rândul tinerilor. Dincolo de activităţile ştiinţifice (precum conservarea şi studiile de specialitate), muzeele europene trebuie să facă astăzi faţă noilor provocări ale pieţei, precum şi cerinţelor culturale tot mai mari şi mai diverse ale tineretului. În acest sens, ne întrebăm cum mai pot atrage muzeele publicul tânăr şi cum îi poate menţine viu interesul? Proiectul “Tineretul şi muzeele” caută soluţii la aceste probleme-cheie.
În perioada 28 iunie – 1 iulie 2018 s-au desfășurat cea de-a 10-a ediție a Conferinței Internaționale “Tineretul și Muzeele” și al 3-lea Congres Interimar al Federației Europene a Centrelor, Cluburilor și Asociațiilor pentru UNESCO (EFUCA). Conferința "Tineretul și Muzeele" a fost organizată de către Clubul Alumnus pentru UNESCO, membru al Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Pomiculturii și Viticulturii Golești, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Consiliul Județean Argeș. Congresul Interimar EFUCA a fost organizat de către Federațiile Europeană și Română a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO și Clubul Alumnus pentru UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Pomiculturii și Viticulturii Golești, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Evenimentele au fost dedicate temei “Patrimoniul Cultural European – o Invitație la Dialog și Colaborare” și s-au desfășurat la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii Golești, Centrul Cultural pentru UNESCO ”Cetatea Romanței” Târgoviște și Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, cu participarea a 30 de reprezentanți ai muzeelor din România și 30 de muzeografi reprezentând 10 alte țări – Belarus, Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Italia, Moldova, Rusia, Serbia și Marea Britanie.
Evenimentele s-au derulat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.
Documente