În perioada 5-21 Noiembrie 2013 va avea loc, la Paris, cea de-a 37-a Sesiune a Conferinţei Generale UNESCO.
Principalele subiecte aflate pe ordinea de zi a actualei Sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO vizează: rapoartele privind activitatea Organizaţiei în perioadele 2010-2011 şi 2012-2013, Proiectul de Program şi de Buget pentru 2014 -2017, precum şi examinarea şi adoptarea proiectului de Strategie pe Termen Mediu pentru perioada 2014-2021.
Vor fi dezbătute şi aprobate aspecte legate de politica generală şi de programe; metodele de lucru ale UNESCO şi relaţiile cu Statele Membre, organismele interguvernamentale ale UNESCO şi organizaţiile internaţionale; chestiuni constituţionale şi juridice, administrative, financiare şi de personal precum şi referitoare la sediul central al UNESCO.
Pe ordinea de zi se vor afla şi puncte referitoare la nominalizarea Directorului General al UNESCO şi alegerea membrilor Consiliului Executiv şi a comitetelor subsidiare, comisiilor şi consiliilor care funcţionează în cadrul UNESCO.
Documentele supuse analizei, dezbaterii şi aprobării în cadrul celei de-a 37-a Sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO au fost aprobate în prealabil de Consiliul Executiv – reunit în două sesiuni ordinare, la 10 – 26 aprilie, respectiv 24 septembrie – 11 octombrie a.c. şi o sesiune extraordinară, la 4 iulie 2013 – care a formulat o serie de recomandări referitoare, în principal, la Proiectul de Program şi de Buget pentru 2014 – 2017 precum şi la Proiectul de Strategie pe Termen Mediu pentru 2014 – 2021.
În acest context, cele nouă Obiective Strategice (SO) supuse atenţiei conferinţei sunt următoarele:
SO1: Dezvoltarea sistemelor educaţionale pentru a favoriza oportunităţile învăţării de calitate pentru toţi, pe tot parcursul vieţii
SO2: Responsabilizarea elevilor pentru a fi cetăţeni creativi şi responsabili la nivel mondial
SO3: Proiectarea agendei viitorului educaţiei
SO4: Promovarea interfeţelor între ştiinţă, politică şi societate, precum şi a politicilor etice şi incluzive în favoarea dezvoltării durabile
SO5: Consolidarea cooperării internaţionale în domeniul ştiinţei pentru pace, durabilitate şi incluziune socială
SO6: Susţinerea dezvoltării sociale incluzive şi promovarea dialogului intercultural şi apropierea între culturi
SO7: Protejarea, promovarea şi transmiterea patrimoniului
SO8: Încurajarea creativităţii şi a diversităţii expresiilor culturale
SO9: Promovarea libertăţii de exprimare, dezvoltarea mass-mediei şi a accesului universal la informaţie şi cunoaştere.
Pentru aceste Obiective Strategice, Proiectul de Strategie asigură o acţiune armonioasă în cadrul a cinci Programe Majore (GP) care acoperă domeniile de competenţă ale UNESCO:
GP I: Educaţia pentru pace şi dezvoltare durabilă
GP II: Ştiinţa în serviciul păcii şi a dezvoltării durabile
GP III: Favorizarea incluziunii sociale şi a dialogului intercultural prin ştiinţele sociale şi umane
GP IV: Construirea păcii şi a dezvoltării durabile prin patrimoniu şi creativitate
GP V: Susţinerea păcii şi a dezvoltării prin libertatea de expresie şi accesul la cunoaştere
Lucrările celei de-a 37-a Sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO se vor desfăşura în plen şi pe comisii de specialitate:
• Comisia ED: Educaţie
• Comisia SC: Ştiinţe exacte şi naturale
• Comisia SHS: Ştiinţe sociale şi umane
• Comisia CLT: Cultură
• Comisia CI : Comunicare şi informare
• Comisia APX: Finanţe, administraţie şi chestiuni generale, susţinerea programului şi relaţii externe
În perioada premergătoare sau de desfăşurare a celei de-a 37-a Sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO vor avea loc reuniuni speciale, după cum urmează:
• Al 8-lea Forum al Tinerilor va fi organizat, ca parte integrantă a Conferinţei Generale (rezoluţia 32C/82), în perioada 29-31 octombrie 2013. Tema actualului Forum va fi: „Tineretul şi incluziunea socială: angajament civic, dialog şi dezvoltarea competenţelor”.
• Adunarea Generală a Statelor Părţi la Convenţia Patrimoniului Mondial din 1972, care se va desfăşura în perioada 19-21 noiembrie 2013.
Ordinea de zi a Adunării Generale a Statelor Părţi la Convenţia pentru Patrimoniul Mondial UNESCO va cuprinde: raportul asupra celei de-a 18-a Sesiuni a Adunării Generale (UNESCO, 2011); raportul Preşedintelui Comitetului Patrimoniului Mondial asupra activităţilor Comitetului Patrimoniului Mondial; Strategia Globală pentru o Listă a Patrimoniului Mondial echilibrată, reprezentativă şi credibilă (raport asupra Rezoluţiei 18GA8); viitorul Convenţiei pentru Patrimoniul Mondial în contextul celei de-a 40-a aniversări a Convenţiei; aspecte financiare.
Vor fi organizate, de asemenea, alegeri pentru 12 noi membri ai Comitetului, în cadrul cărora va fi promovată şi candidatura României. Alegerile se vor desfăşura în conformitate cu prevederile Art. 14 din Regulamentul Intern al Adunării Generale a Statelor Părţi la Convenţia Patrimoniului Mondial, Cultural şi Natural.
• Forumul Liderilor Politici care oferă cadrul organizatoric pentru declaraţiile şefilor de stat şi/sau guvern, precum şi ale reprezentanţilor Statelor Membre UNESCO la nivel ministerial, se va desfăşura miercuri, 6 noiembrie 2013. Pentru actuala sesiune tema propusă se referă la „mobilizarea şi contribuţia UNESCO la agenda de după 2015 prin intermediul educaţiei, ştiinţelor, culturii, comunicării şi informaţiei”.
• Reuniunea Interregională a Comisiilor Naţionale pentru UNESCO devenită tradiţională şi având ca obiectiv schimbul de informaţii şi experienţe, consolidarea relaţiilor de colaborare bilaterală şi în reţea, va avea loc în data de 4 noiembrie 2013.
Totodată, Delegaţia României va susţine la cea de-a 37-a Sesiune a Conferinţei Generale UNESCO propunerile de aniversări/comemorări naţionale la care UNESCO s-ar putea asocia pentru perioada 2014-2015, după cum urmează:
• Marcarea a 300 de ani de la moartea lui Constantin BRÂNCOVEANU (1654-1714), patron al culturii şi artelor;
• Marcarea a 50 de ani de la moartea lui George (Gogu) CONSTANTINESCU, (1881-1965), om de ştiinţă;
• Marcarea a 150 de ani de la naşterea Elenei VĂCĂRESCU (1864-1947), poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru de expresie franceză;
• Marcarea a 50 de ani de la moartea lui Tudor VIANU (1898-1964), poet, critic şi istoric literar, eseist şi fondator al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.