Cel mai mare animal zburător care a trăit vreodată – descoperit in Geoparcul Global UNESCO “Tara Hategului”
Articol publicat pe 03-08-2016
Joi, 28 iulie, a fost inaugurată la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București expoziția „Aripi peste timp” în cadrul căreia este expusă, pentru prima oară, reconstituirea integrală și în mărime naturală a corpului celui mai mare animal zburător care a trăit vreodată – pterozaurul Hatzegopteryx thambema (în traducere “ înfricoșătorul zburător din Hațeg“), un animal cu anvergura aripilor de 12 m și craniul de 3 m lungime. Acesta a fost descoperit cu mulți ani în urmă de către profesorul emerit Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucureşti și studiat împreună cu paleontologul francez Eric Buffetaut și conferențiarul Zoltán Csiki – Sava, Universitatea Bucureşti.
Expoziția „Aripi peste timp” organizată de către Muzeul Antipa în colaborare cu paleontologi de la Universitatea din București, cu Dino Parc Râșnov și Muzeul de Geologie, va rămâne deschisă la Muzeul „Griore Antipa ” până pe 15 august, oferind vizitatorilor posibilitatea cunoașterii acestui unicat paleontologic precum și a altor exponate care ilustrează faunele cu dinozauri pitici si pterozauri giganti, descoperite în aria cuprinsă în prezent în Geoparcul Global UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor “Țara Hațegului”, administrat de către Universitatea din București.
In deschiderea expozitiei, profesorul Grigorescu a subliniat importanta descoperirilor paleontologice din ținutul hațegan, începute de către paleontologul Franz Nopcsa la sfârșitul secolului XIX și în prima parte a secolului XX, continuate, după o întrerupere de aproape 60 de ani, de echipele de studenți și cercetători pe care le-a coordonat. Cercetările au plasat Țara Hațegului între cele mai interesante regiuni din Europa și din lume pentru studiul evoluției în medii izolate, de tip insular, de la sfârșitul Erei Mezozoice, in urma cu 70 – 65 milioane de ani.
Renumele științific dobândit de această regiune a contribuit, alături de excepționalul său patrimoniu științific și cultural , la constituirea în anul 2004 a Geoparcului Dinozaurilor « Țara Hațegului », membru din anul 2005 al Rețelei Geoparcurilor Globale UNESCO.
In discuțiile care au succedat conferința de presă, conferențiarul Zoltán Csiki- Sava, coautor al studiului asupra lui Hatzegopteryx, a vorbit despre modalitățile prin care paleontologii pot reconstitui forma și dimensiunile animalelor preistorice pornind de la resturile lor fosilizate , care de cele mai multe ori sunt incomplete.
Universitatea din Bucureşti este implicată în dezvoltarea unui nou geoparc internaţional – Geoparcul Ţinutul Buzăului, susţinând, de asemenea, alte iniţiative în vederea creării unei Reţele Naţionale a Geoparcurilor. Cu sprijinul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a fost demarată crearea Comitetului Naţional Român pentru Geoparcuri.
Linkuri externe