Celebrarea unui secol de cooperare intelectuală internațională: de la moștenire la acțiuni viitoare
Articol publicat pe 12-09-2024
Evenimentul de celebrare a 100 de ani de la crearea, de către Liga Națiunilor, a Institutului Internațional de Cooperare Intelectuală (IIIC), precursorul UNESCO se desfășoară la sediul UNESCO de la Paris, la data de 13 September 2024, in intervalul orar 11:00 - 18:00 (ora României).
Conferința va reflecta asupra realizărilor și provocărilor din trecut ale IIIC și va lua în considerare noi căi de promovare de către UNESCO a cooperării intelectuale pentru un viitor durabil. Vor fi abordate aspecte precum: consolidarea păcii și a înțelegerii reciproce, promovarea egalității de gen, dezvoltarea tehnologică pentru binele comun și reducerea decalajelor digitale.
Organizat la inițiativa doamnei Simona-Mirela Miculescu, Ambasador, Delegat Permanent al României la UNESCO, Președinte al celei de-a 42-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO, evenimentul va oferi, de asemenea, ocazia de a prezenta statelor membre și publicului larg parte din comorile din Arhivele UNESCO, inclusiv arhivele IIIC.
Pe parcursul celor două sesiuni ale Conferinței vor avea loc discuții cu istorici de renume, arhiviști, oameni de știință, scriitori și experți în domeniile de competență ale UNESCO, va fi prezentată o expoziție cu unele dintre cele mai prețioase documente ale UNESCO și ale IIIC si vor fi proiecții ale unor filme recent digitalizate din arhivele UNESCO, prezentate pentru prima dată în acest format.
Agenda evenimentului poate fi consultată
aici.
Reprezentantul CNR UNESCO, Dr. Codrin Taut, expert cultură, va avea o intervenție în cadrul celei de-a doua sesiuni a Conferinței consacrată viitorului cooperării intelectuale, ocazie cu care va prezenta volumul “
Romanian Contributions to the Intellectual Cooperation – Historical and Diplomatic Landmarks” disponibil în format digital
aici.
Evenimentul poate fi urmărit live
aici.
Credit foto: UNESCO