Centenar Liviu Ciulei
Articol publicat pe 07-07-2023
Se împlinesc astăzi, 7 iulie 2023, 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei, regizor de teatru și film, actor, scenograf, arhitect și profesor, cu o carieră internațională, intinsă pe mai bine de 50 de ani. Pentru întrega sa activitatea artistică, Centenarul lui Liviu Ciulei a fost înscris în calendarul mondial a aniversărilor UNESCO.
Născut la București, Ciulei a studiat atât arhitectura, cât și teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru. Cariera sa a început în 1946, într-o producție de teatru a companiei Odeon, cu piesa Visul unei nopți de vară de William Shakespeare. Curând s-a alăturat Companiei de Teatru Bulandra și a regizat, în 1957, prima sa producție de scenă, piesa Omul care aduce ploaia de Richard Nash.
În 1961, a fost membru al juriului la al doilea Festival Internațional de Film de la Moscova și a primit Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes din 1965 pentru filmul Pădurea spânzuraților, adaptarea cinematografică a romanului omonim de Liviu Rebreanu.
Liviu Ciulei a fost directorul artistic al Teatrului Bulandra din București timp de mai mult de un deceniu (1963-1974), unde a pus în scenă o varietate largă de clasici, inclusiv Cum vă place, Macbeth și Furtuna de Shakespeare, Scufundătorii de Maxim Gorki, Moartea lui Danton și Leonce și Lena de Büchner și Opera de trei parale de Brecht, dar și piese americane precum Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O'Neill.
Marginalizat de regimul comunist, Ciulei și-a început o carieră internațională ca regizor invitat în multe teatre din întreaga lume. În 1974, și-a făcut debutul american la Arena Stage (Washington, D.C.) regizând piesa Leonce și Lena. A primit Premiul Criticilor Australieni în 1977 pentru producția sa a piesei Scufundătorii. În 1980, a regizat și produs opera Lady Macbeth din districtul Mțensk de Shostakovich pentru Festivalul Spoleto din Italia, reluată în mai 1982 la Opera Lirică din Chicago.
Între 1980 și 1985, a fost directorul artistic al Guthrie Theatre din Minneapolis, Minnesota. La Guthrie, a regizat, printre altele, piesele Furtuna, Cum vă place, Requiem pentru o călugăriță, Peer Gynt, Opera de trei parale, Trei surori, A dousprezecea noapte și Visul unei nopți de vară.
Între 1986 și 1990, Liviu Ciulei a predat Artă Dramatică la Universitatea Columbia, iar între 1991 și 1995 la Universitatea New York.
După 1989, Liviu Ciulei a regizat în România o serie de producții de teatru aclamate atât de public, cât și de critică și a fost numit Director de onoare al Companiei de Teatru Bulandra.
Vă invităm să ascultați o
înregistrare audio cu Liviu Ciulei din anul 1969, din arhiva Radiodifuziuni.