CENTENARUL NAȘTERII LUI ŞTEFAN AUG. DOINAȘ (1922-2022)
Articol publicat pe 02-06-2022
Fundația Culturală Secolul 21 și Muzeul Național al Literaturii Române organizează vineri, 3 iunie 2022, începând cu ora 17.30, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de manifestări dedicate centenarului nașterii unuia dintre cei mai importanți poeți contemporani.
„Adevărata, marea poezie nu poate fi explicată prin datele biografice ale poetului care a scris-o”, mărturisea Doinaș. O scurtă incursiune în biografia sa ne va oferi însă un parcurs unic al unui destin aparte în literatura română.
Ștefan Aug. Doinaș se naște la 26 aprilie 1922. Este fiul lui Augustin Popa și al Floriței Popa (născută Laza), țărani din satul Caporal Alexa/ Cherechi. Va purta numele bunicului patern: Ștefan Popa. Urmează clasele primare la școala din satul natal, apoi acelea gimnaziale și liceale la Arad (liceul „Moise Nicoară”). Încă elev, începe să scrie și să traducă poezie. În 1939, debutează în revista Jurnalul Literar condusă de cunoscutul critic G. Călinescu. La sugestia profesorului său, Alecu Constantinescu, își alege un pseudonim literar: DOINAȘ.
În 1941 este student al „Universității Regele Ferdinand”, mutată din Cluj la Sibiu după Diktatul de la Viena, în urma căruia România pierduse Nordul Ardealului. Înscris inițial la Facultatea de Medicină, renunță după trei ani la studiile medicale și se transferă la Facultatea de Litere și Filosofie, unde îi are profesori pe Lucian Blaga, Liviu Rusu, D. D. Roșca, Nicolae Mărgineanu.
La data de 13 mai 1943, grupul de tineri literați, din care face parte și Doinaș, îi adresează lui Eugen Lovinescu o scrisoare-manifest publicată în ziarul Viața, document considerat actul oficial de naștere a Cercului Literar de la Sibiu. „ […] m-am născut, fizic, în Caporal Alexa, la 26 aprilie 1922; m-am născut a doua oară, spiritualicește, în Cercul Literar din Sibiu. Ceea ce mi-a dat satul a hrănit mereu ceea ce mi-a dat Sibiul”, va declara Doinaș peste ani.
În 1947 primește premiul Eugen Lovinescu pentru volumul de versuri în manuscris Alfabet poetic. După 1947, pentru a evita colaborarea cu regimul comunist și printr-un „exil interior” asumat, Doinaș devine dascăl de țară (1948-1955) în Caporal Alexa, apoi la Hălmagiu și Gurahonț. Continuă să scrie poezie (inclusiv ciclul „Sonetele mâniei”) și teatru (inclusiv tragedia „Brutus”). În 1956 Doinaș vine la București și se angajează ca redactor la recent înființata revistă Teatru, unde va fi coleg de redacție cu I.D.Sîrbu.
1957-1958: este arestat și închis în urma unui proces politic manipulat, sub acuzația de „omisiune de denunț”. În închisoare, deținuții politic își transmit din gură-n gură poemele lui; după eliberare, urmează cinci ani de interdicție de semnătură. 1964: Revine în viața literară cu volumul Cartea mareelor. Este ales în toate organismele de conducere ale Uniunii Scriitorilor. E considerat unul dintre cei mai importanți poeți contemporani, iar pentru confrați reprezintă un reper moral și civic.
După decembrie 1989 e ales Președinte de Onoare al Uniunii Scriitorilor din România (1990-1994), devine membru al Academiei Române, Președinte al Asociației Europene pentru Promovarea Poeziei (Bruxelles) și este președinte fondator al Fundației Culturale Secolul 21.
Opera sa literară include 16 volume de poezie, cinci volume de critică literară și eseuri, două volume de literatură pentru copii, 30 volume de traduceri, un volum de teatru, un volum de proză.
Poeziile sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, italiană, spaniolă, maghiară, macedoneană, sârbă, slovenă, bulgară. A fost căsătorit cu marea balerină Irinel Liciu, prim-solistă a Operei Române. A obținut numeroase distincții și premii: Premiul Academiei Române (1968), șapte premii ale Uniunii Scriitorilor, Medalia „Goethe” pentru traducerea Faust I și II (München, 1982), Premiul european pentru poezie (1989, Iugoslavia), Premiul național pentru poezie „Mihai Eminescu” (1998), înaltul ordin francez „Chevalier des Arts et des Lettres” (1999).
A fost nominalizat, din partea României, pentru premiul Nobel (1992).
Pe 25 mai 2002, la moartea lui Ștefan Aug. Doinaș, Președintele României decretează funeralii naționale.
Seria evenimentelor organizate de Fundația Culturală Secolul 21 la MNLR se înscrie într-un program amplu din care a făcut parte sesiunea omagială ce a avut loc în Aula Bibliotecii Academiei Române (19 mai 2022), sesiune moderată de acad. Ion Pop și Alina Ledeanu, președinte FCS 21, autorul și coordonatorul proiectului, precum și vernisajul expoziției cu fotografii de arhivă „În satul natal” (vernisaj pe 2 iunie 2022) la Muzeul Național al Țăranului Român.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Programul evenimentelor din 3 iunie 2022, de la MNLR începând cu ora 17.30 din Grădina MNLR:
■ „Intersecții”, concert de clarinet susținut de Aurelian Octav Popa.
■ „Dialog cu mine însumi” | Un montaj din poemele lui Ștefan Aug. Doinaș în interpretarea liceenilor din zona natală a poetului.
■ „Psalmii” lui Doinaș traduși în limba italiană de elevi ai Liceului „Aldo Moro” din București.
■ Lectură din opera lui Ștefan Aug. Doinaș cu actorul Mihai Bisericanu.
■ „Actualitatea operei lui Ștefan Aug. Doinaș” într-o dezbatere moderată de Ioan Cristescu, directorul MNLR.
Eveniment realizat sub auspiciile Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!