CNR UNESCO și-a deschis astăzi porțile cu expoziția de fotografie “Comorile României”, semnată Ilie Tudorel
Articol publicat pe 29-10-2018
Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează la sediul său din str. Anton Cehov nr. 8, în perioada 29 octombrie - 26 noiembrie, a doua ediție a programului bienal „Porți deschise la CNR UNESCO”, în cadrul căruia vor fi lansate o serie de proiecte educațional-culturale, organizate în parteneriat cu entități UNESCO din România: expoziții de fotografie și sculptură, lansări de carte, proiecții de filme, dezbateri, conferințe, momente artistice.
„Porți deschise la CNR UNESCO” ediția a II-a omagiază Centenarul Marii Uniri de la 1918 și marchează Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.
Programul a fost deschis oficial în data de 29 octombrie ora 13.00, de către dl. Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO, care a prezentat importanța unei astfel de inițiative și i-a introdus pe invitații speciali, dl. deputat Ionel Palăr, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, dl. Ștefan Bâlici, manager al Institutului Național al Patrimoniului, dl. Ilie Tudorel, artist fotograf. Dl. Tudorel și-a vernisat cu această ocazie expoziția de fotografie “Comorile României”, care poate fi vizitată la sediul CNR UNESCO până în data de 7 noiembrie, între orele 10.00 – 16.00, mai puțin sâmbăta și duminica.
Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este o expoziţie - eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural, tangibil și intangibil, din România recunoscute de UNESCO. Puteți admira, așadar, fotografii cu fortăreţe dacice din Munţii Oraştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara, Mănăstirea Hurezi, Delta Dunării, păduri străvechi de fag din Carpaţi - Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului, colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul Căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.
Turneul naţional al expoziţiei parcurge toate regiunile istorice ale României, până în prezent expoziţia fiind expusă în regiunile Banat, Bucovina, Crişana, Maramureş, Moldova, Oltenia şi Transilvania, în muzee şi alte instituţii de cultură. Fotografiile, realizate la un înalt nivel artistic, se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.
Mulțumim sponsorilor noștri - Residence Hotels Bucharest, Cofetăria Ina, Licorna Winehouse, Business Channels Connect, precum și partenerilor - TVR, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, UNITER.
**************************
Prezentare - Activitate artistică Ilie Tudorel – Baia Mare, Maramureş, 0744 361 333, e-mail: itdor@yahoo.com
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul Asociaţiei „Millennium” din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în 92 de expoziţii de artă fotografică, din care 43 de expoziţii personale şi 49 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă ” acordat de revista „Gazeta de Maramureş”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „BeTUI”, săptămânalul „Zi de Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum şi în numeroase cărţi.
Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video
https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe Youtube are peste 512.000 de vizualizări din întreaga lume.
Din 2013 a înfiinţat blog-ul de fotografie
www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României, Transilvaniei şi Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blog-ul de fotografie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 149.000 de accesări de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creaţie în domeniul artei fotografice - „Fotoetnografica” ediţia a XII-a şi ediţia a XIII-a şi tabăra internaţională „EuroPhotoCamp-2014”.
În prezent lucrează la proiectele personale de artă fotografică pe care le-a iniţiat, expoziții itinerante:
- Proiectul fotografic „Momente Astrale”;
- Proiectul fotografic „Viaţa în Transilvania de Nord”;
- Proiectul „Simboluri Astrale în arhitectura şi arta tradiţională maramureşană” și proiectul „Semnele Ceriului“;
- Proiectele „Comorile României ” şi „Zestrea Vie Românească“;
De asemenea a iniţiat şi continuă proiectele internaţionale de artă fotografică:
- Proiectul „Maramureş - Oameni şi Locuri ” – expoziţie itinerantă;
- Proiectul „EuroPhotoCamp” – organizare tabere de artă fotografică.