Combaterea atitudinilor de violență și extremism
Articol publicat pe 25-08-2017
Ziua 1 a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei a debutat cu primul modul de formare, „Combaterea atitudinilor de violență și extremism”, oferit de Andreea Buzec, manager de proiect și consultant pentru Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală. Obiectivele modulului au fost ca participanții să-și dezvolte înțelegerea procesului de discriminare, dinamica, motivele și empatia față de victimele discriminării, precum și să-și intensifice sentimentul de acțiune în direcția promovării unor schimbări pozitive legate de echilibrul între sexe la nivel personal, organizatoric și comunitar.
Participanții au fost actori motivați în timpul activităților de rol, explorând diferite perspective ale persoanelor dezavantajate, cu accent pe femei, provocându-și înțelegerea și empatia față de categoriile mai puțin privilegiate: imigranți, minorități religioase, etnice și sexuale, dezavantajați din punct de vedere social și geografic.
În același timp, participanții au reflectat asupra obstacolelor în calea respectării drepturilor omului la nivelul discursului și acțiunii lor, înțelegând că drepturile omului nu sunt privilegii, ci prevederi elementare pentru toate ființele umane și că discursul și acțiunile acestora ar trebui să fie aliniate la acest principiu.
O componentă a modulului a fost axată pe repetarea atitudinilor care pot fi reproduse în viața de zi cu zi prin Forum Theatre, o metodă de artă interactivă și participativă care permite replicarea situațiilor de discriminare din viața reală și adoptarea unor atitudini pozitive de către spectatori în vederea schimbării echilibrul puterii în favoarea celor oprimați. Astfel, participanții au recreat împreună o situație reală de discriminare în timpul unei parade homosexuale din Belgrad și au intervenit cu sugestii privind schimbări de atitudini care să conducă la finaluri pozitive.
În timpul unui moment de reflecție, participanților li s-a cerut sa reflecteze asupra următoarei întrebări: „Ce pot face la nivel personal, organizațional și comunitar pentru a aduce schimbări pozitive legate de egalitatea de gen?”