Concluziile reuniunii deschise a Comitetului National MAB – „Man and Biosphere”, 7 iunie 2016
Articol publicat pe 16-06-2016
Marți, 7 iunie 2016, ora 14.00, la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO au avut loc lucrările reuniunii deschise a Comitetului Național Român MaB – „Man and Biosphere” („Omul si Biosfera”) – avand ca subiect problemele actuale ale patrimoniului natural al României.
Ordinea de zi a reuniunii a fost:
- Importanța celui de-al patrulea Congres Mondial al Rezervațiilor Biosferei, 14-18 martie 2016, Lima, Peru. Principalele rezultate.
- Proiectul strategiei și planului de acțiune al Comitetului Național Român ”Omul și biosfera” pentru perioada 2016 – 2025.
- Discuții.
Reuniunea s-a bucurat de prezența unor personalități deosebite din mediul universitar, cercetare, administrația unor parcuri naționale, inclusiv tineri interesați de problematica naturii și ocrotirii patrimoniului natural mondial.
Domnul prof. dr. Ioan JELEV, presedintele Comitetului National „Omul si Biosfera”, a prezentat aspecte legate de derularea celui de-al patrulea Congres Mondial al Rezervațiilor Biosferei, care a avut loc sub egida ”O nouă viziune pentru decada 2016 – 2025 – Rezervațiile Biosferei UNESCO pentru dezvoltare durabilă”, eveniment unic pentru viața și activitatea celor peste 600 de rezervații ale biosferei din întreaga lume. Congresul a reprezentat o șansă și o ocazie deosebită pentru comitetele MAB și partenerii acestora, în special pentru rezervațiile biosferei, să cunoască și analizeze progresele înregistrate, realizările și provocările apărute de la Conferința de la Sevilia din 1995 și Congresul Mondial de la Madrid din 2008 și să inițieze noi planuri de acțiune în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2010.
Printre aspectele cheie discutate au fost: diversitatea biologică și culturală, modificările climatice, utilizarea durabilă a resurselor naturale, reconstrucția ecologică, educația pentru dezvoltare durabilă și implicarea tinerilor, sistemul de guvernare a rezervațiilor biosferei, rezervațiile biosferei transfrontaliere etc. Rezultatul principal așteptat de la Congres a fost ”Declarația de la Lima” și finalizarea și susținerea ”Planului de Acțiune de la Lima 2016-2025”, elaborat de Grupul de Strategie MAB, bazat pe contribuțiile statelor membre și a părților interesate cheie ale MAB. Cea de-a 28-a sesiune a Consiliului MAB, care a avut loc la Lima imediat după Congres, pe data de 18 martie 2016, a aprobat ”Planul de Acțiune de la Lima”, plan care va ghida ”Programul MAB” și rețeaua mondială a rezervațiilor biosferei pe întreaga perioadă 2016-2025.
România a fost reprezentată de prof. Ioan JELEV, Grigore BABOIANU, guvernatorul ARBDD, Ioan MUNTEANU, Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Marian TUDOR, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” și John Shamad SMARANDA, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Din partea UNESCO Paris au participat Flavia SCHLEGEL, Director General Adjunct al UNESCO pentru Științele Naturii, Sergio Guevara SADA, Președintele Consiliului Internațional de Coordonare MAB UNESCO, Dl Han QUNLI, Directorul Departamentului pentru Științele Ecologice și ale Pământului și Secretar al Programului MAB UNESCO, Dna. Meriem BOUAMRANE, specialist responsabil pentru rețeaua mondială a rezervațiilor biosferei. Din partea Biroului UNESCO din Veneția, au participat dna Marie PRCHALOVA și Philippe PYPAERT. La ceremonia de deschidere au fost prezenți: Carmen Patricia Juarez GALLEGOS, Viceprimar al orașului Lima, Armando Raul Patino ALVISTUR, Ministru adj. de Externe al Peru și Manuel PULGAR-VIDAL, Ministrul Mediului din Peru.
Președintele Comitetului Român MAB a participat la dezbateri privind: guvernanța MAB și a rezervațiilor biosferei; rezervațiile biosferei transfrontaliere și cooperarea interstatala; cercetarea științifică în cadrul Programului MAB. Dl. Jelev a pus în discuție îmbunătățirea activităților Comitetelor Naționale MAB, cooperarea transfrontaliera în cadrul rezervațiilor biosferei, în mod particular în cazul rezervației biosferei „Delta Dunării” și a preconizatei rezervații trilaterale România – Ucraina – Moldova, prin includerea Prutului Inferior din Republica Moldova în sistemul de protecție a rezervației biosferei. Dl. prof. Ioan JELEV a prezentat un proiect de strategie și plan național de acțiune, corelat cu Planul de Acțiune de la Lima, precum și unele acțiuni operative, cum ar fi:
- Intervenție la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Comisia Națională a Romaniei pentru UNESCO în vederea constituirii Comisiei comune de lucru formată din reprezentanții rezervației biosferei „Delta Dunării” din Ucraina şi România.
- Realizarea completărilor solicitate la documentația privind propunerea de înființare a rezervației biosferei „Porțile de Fier” și retransmiterea acesteia la UNESCO Paris.
- Realizarea unor demersuri comune împreună cu Comitetele MAB din alte țări (Moldova, Grecia, Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, etc.) pentru promovarea unor proiecte regionale finanțate din fonduri europene privind rezervațiile biosferei din prima generație (în cazul României Pietrosul Mare şi Retezat), în vederea sprijinirii acestora in a îndeplini criteriile Strategiei de la Sevilla.
- Promovarea unor proiecte de cercetare pentru rezervațiile biosferei din zona montană.
- Finalizarea materialului de susținere pentru transmiterea unei noi propuneri de rezervație a biosferei pentru Parcul Natural „Munții Maramureșului”.
- Demersuri și studii pentru propunerea unei noi rezervații a biosferei ”Bucovina de Nord”.