Concursurile Internationale de Cantec din cadrul Festivalului International al Limbii și Culturii, 14–15 mai, Sala Palatului, Bucuresti
Articol publicat pe 24-05-2016
In weekendul 14-15 mai la Sala Palatului din Bucuresti s-au desfasurat 2 evenimente multiculturale organizate de Fundatia Lumina Institutii de Invatamant si Asociatia Turkceder, la care Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO a fost partener. Este vorba despre Concursul International de Cantec « Vocea Lumii » si Concursul International de Cantec in Limba Turca. La aceste concursuri au participat elevi din 25 de tari de pe 4 continente. Evenimentele si-au propus ca prin acte artistice – cantec si dans – sa transmita un mesaj de unitate, prin promovarea unor valori precum prietenie, diversitate, respect, pace, toleranta, educatie, care stau la baza intelegerii intre popoare. S-a dorit de asemenea ca publicul roman sa faca cunostinta cu diversele culturi ale lumii si sa se promoveze mostenirea culturala a Romaniei in randul altor natiuni.
Concursurile internationale de cantec sunt evenimente conexe Festivalului International al Limbii și Culturii. In cadrul editiei de anul acesta care a avut loc la Washington, 130 de studenți din diferite tari au interpretat pe scenă cântecul intitulat „O lume nouă”, ce reprezintă festivalul cultural. Spectacolul, prezentat de actorul Andy Garcia, s-a bucurat de o audienta de elita, iar președintele SUA, Barack Obama, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia evenimentului, in care a fost subliniat rolul unificator al festivalului cultural, care a adus laolaltă, anul acesta, culturi diferite în mai mult de 30 de tari, precum si rolul de promovare a mostenirii culturale si obiceiurilor. Mesajul președintelui afirma: “Cultura bogată a societății noastre globale și contextul istoric unic aduc la viață dansuri interesante și performanțe uimitoare. Eforturile dumneavoastră de a reuni oameni tineri din întreaga lume, ne dezvăluie , nouă, umanității, puterea pe care o avem pentru a depăși barierele care ne separă unul de celalalt. Dumneavoastră, celor care vin împreună pentru a sărbători mozaicul cultural al lumii noastre și pentru a crea legături puternice de prietenie, eu vă doresc cele mai bune urări.”
La editia Festivalului International al Limbii și Culturii care s-a desfasurat la sediul ONU din New York au participat 80 de studenți, iar Secretarul General ONU Ban Ki-moon a transmis un mesaj de felicitare: “Sunt fericit sa salut Festivalul International al Limbii și Culturii. Apreciez Institutul Peace Island pentru ca a făcut posibila aceasta reunire a tinerilor din 27 de tari pentru a sărbători diferențele noastre de limbă și cultură. Mesajele promovate in cadrul intâlnirii dumneavoastră actuale, așa cum sunteți uniți pentru progresul global spre punerea în aplicare a unui plan centrat pe rolul omului pe planeta noastră, coincid cu agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 adoptată recent la nivel mondial.”
Ban Ki-moon a făcut la referire la felul în care cultura sta la baza noului program, indicând de asemenea faptul că aceasta are o mare forță de transformare, dar această transformare nu trebuie sa genereze ”pierderea respectului față de diversitatea patrimoniului cultural și lingvistic”.
Secretarul General a mai subliniat: ”Dumneavoastră, aceia care în istoria lumii sunteți capabili de a oferi o gamă largă de comunicare și interacțiune, sunteți una dintre cele mai mari generații de tineri. Oriunde ati trai sau oricare ar fi aria dumneavoastră de interes, lumea are nevoie sa îi arătați angajamentul vostru unitar fata de binele comun. Aștept cu nerăbdare sa va vad cum deveniți cetățeni globali. Vă încurajez sa utilizați în continuare pasiunea pentru cultura și limba pentru a construi o lume mai plina de compasiune.”
In contextul Concursurilor Internationale de Cantec de la Sala Palatului, Secretarul General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, dl. prof. Ani Matei, a declarat: „Doresc să evidențiez în mod deosebit aprecierea mea și în același timp salut și încurajez eforturile cadrelor didactice de a sădi valorile umane universale în rîndurile tinerelor generații. Asigurarea unui climat de pace în lume va fi realizată nu de către cei care vorbesc despre pace, fraternitate, dragoste, dialog, conviețuire, ci de către cei care le trăiesc. Unitate prin diversitate – asta gîndesc când văd acești tineri ce provin din geografii, culturi, religii și popoare diferite dar inima lor bate la unison! Mă bucur și privesc cu speranță și bucurie către această lume pe care aceste cadre didactice încearcă să o făurească.”