Conferința ”Educația fără frontiere pentru dezvoltare durabilă”, 24 - 25 septembrie 2021
Articol publicat pe 22-09-2021
Foaia de parcurs adoptată de Conferința mondială UNESCO privind educația pentru dezvoltare durabilă (Berlin, 17-19 mai 2021) include mai multe Domenii prioritare de acțiune. Cu relevanță imediată pentru Conferința organizată de CNR UNESCO în septembrie 2021 este Domeniul prioritar de acțiune 5: Accelerarea acțiunilor la nivel local.
Transformarea semnificativă și acțiunile transformative pentru dezvoltare durabilă de cele mai multe ori au loc în comunitate. În viața lor de zi cu zi, la nivel de comunitate, cetățenii, ca actori sociali, fac diverse alegeri pentru dezvoltare sustenabilă și acționează conform acestora. De asemenea, în comunitatea locală oamenii își găsesc parteneri pentru eforturile lor de sustenabilitate. Cooperarea activă între partenerii individuali și instituționali ar trebui promovată pentru a ne asigura de faptul că cele mai noi cunoștințe și practici pentru dezvoltare durabilă sunt utilizate pentru progresul agendei locale.
O lectură chiar și superficială a știrilor dedicate domeniului dezvoltării durabile evidențiază numeroase inițiative care adresează probleme concrete, care s-au dezvoltat prin adaptarea la evoluția respectivelor provocări locale, care toate au un numitor comun: parteneriatul. Alte elemente comune relevate de capacitatea de adaptare este învățarea experiențială, învățarea autentică, învățarea profundă dincolo de containerizarea domeniilor cunoașterii, favorizând transdisciplinaritatea, procese de învățare care facilitează dezvoltarea rezilienței, a gândirii creative, a capacităților de anticipare, dar și de gestionare a riscurilor.
Cine învață? Oamenii, organizațiile, comunitatea și suntem tentați să sugerăm că poate învăța societatea în ansamblul său.
Conferința își propune următoarele Obiective:
-
Creșterea gradului de conștientizare cu privire la provocările dezvoltării durabile, în special criza climatică, pierderea biodiversității, precum și rolul crucial al educației ca facilitator cheie al dezvoltării durabile;
-
Promovarea implicării cetățenilor în rezolvarea unor probleme societale prin inițierea de proiecte, împărtășirea acestora și participarea la multiplicare;
-
Extinderea și consolidarea parteneriatelor, a ocaziilor de networking ca răspuns la cererea de măsuri urgente pentru a accelera dezvoltarea durabilă.
Agendă eveniment "Educația fără frontiere pentru dezvoltare durabilă"Experiențe prezentate la "Târgul proiectelor care transformă"Reguli acces Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București
Fotografii de la eveniment sunt disponibile aici.