Conferinţa internaţională „Culture of Peace and Sustainable Development Education in the Pre-school and Primary School”
Articol publicat pe 28-03-2018
Conferinţa internaţională cu tema Culture of Peace and Sustainable Development Education în the Pre-school and Primary School, organizată de Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” - Chaire UNESCO en culture des droits de l’homme et éducation au développement durable dans l’enseignement préscolaire et primaire, s-a desfăşurat în perioada 22 – 24 martie, 2018 la Bucureşti, sub egida Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Obiectivele conferinţei au fost: explorarea impactului și a dezvoltării în viitor a culturii păcii și a educaţiei pentru dezvoltare durabilă în învăţământul preşcolar și primar; valorificarea studiilor de cercetare în educaţie din perspectiva inter- şi transdisciplinarităţii; diseminarea bunelor practici și crearea unei comunităţi de cercetare în domeniul educaţiei.
Lucrările conferinţei s-au desfăşurat pe secţiunile Cultura păcii și a Non-Violenţei; Moştenirea lumii; Calitatea educaţiei. Activităţile conexe ale conferinţei au fost sesiunile de postere pe tema educaţiei de dezvoltare durabilă și a culturii păcii realizate de studenţi, masteranzi și profesori din Sectorul 5 al Capitalei, expoziţia de obiecte realizate din materiale reciclabile, premierea posterelor, bunelor practici și comunicărilor ştiinţifice. La această manifestare au participat cadre didactice universitare, cercetători, studenţi, masteranzi și profesori din învăţământul preuniversitar, decidenţi, invitaţi din ţară și din străinătate – Bulgaria, Algeria, Germania, Noua Zeelandă ş.a.
“Istoria accelerează. În termeni evolutivi ultimele decenii comprimă evenimente pe care umanitatea nu reușește să le mai digere. Iar aceste evenimente au efecte din ce în ce mai impredictibile. Și pe termen din ce în ce mai lung. La scară globală. Copilăria umanității se apropie de sfârșit. Avem acum, grație inteligenței noastre și avansului tehnologic fără precedent, capacitatea de a interacționa global. Avem nevoie de centura de siguranță a unei culturi a păcii, e ABC-ul respectării libertăților fundamentale și drepturilor omului, GPS-ul dezvoltării sustenabile, e un sistem de rulare al bogăției cultural-universale care să filtreze asperitățile drumului.” Eiji Hattori, President of the Japan Society for Global System and Ethics
Mesajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO:
“În toate programele și directivele UNESCO suntem îndrumați să gândim și să interacționăm într-o comunitate globală cu un set de principii etice ce se adresează tuturor, nu numai propriei ființe. Privind în Noi putem găsi și cheia spre o lume mai antrenată ce conține în esența ei atributele mileniului 3: promovarea mobilității în domeniile axate pe problematicile tineretului, a sentimentului de solidaritate, a implicării active în domeniile vieții sociale, a creșterii spiritului de inițiativă în spațiul european și mondial, a promovării dialogului intercultural și interreligios. Aceste imperative actuale pot duce la o dezvoltare a societății în ansamblul ei dacă sunt bazate pe un motor etic de căutare.
În acest sens, o responsabilitate majoră trebuie să o aiba și Catedrele UNESCO prin implicarea activă în transmiterea acestui mesaj de educare a tinerei generații în a privi viitorul într-un permanent dialog în care se împărtășesc cunoștințele cu valori etice generale întregii planete. Și câtă lumină s-ar face în jurul nostru dacă fiecare ar aprinde o mică flacără a acestor idei și apoi ar uni-o cu a celorlalți semeni de pe alte meleaguri ale lumii!
Prin conferința Culture of Peace and sustainable development Education în the Preschool and Primary School, catedra UNESCO în Culture des droits de l’homme et education au development durable dans lenseignement prescolaire et primaire a Universității Creștine “Dimitrie Cantemir” vizează stabilirea unei punţi de legătură în interiorul rețelei catedrelor, dar și cu politicile publice, încercând scoaterea în evidență și promovarea valorilor culturale, științifice ale drepturilor omului fără provocarea tensiunilor și violenței accentuate din acest secol.
Comisia Națională a României pentru UNESCO urează drum bun noii catedre UNESCO de la această universitate prestigioasă și cât mai multe evenimente științifice în care schimbul de experiență, de bune practici prin stimularea participării active, să se înscrie în orizontul agendelor viitoare.”
Secretar General,
Prof. Univ. Dr. Ani Matei
Expert,
Dr. Daniela Popescu
Consultați mai jos programul conferinței.
See the conference's program below.
Documente