Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) şi UNESCO, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) şi Parlamentul României, a organizat, pe 4 octombrie, în amfiteatrul “Radu Voinea” al UPB, conferinţa cu titlul: “Building a Global Ethical Framework for AI: The UNESCO Recommendation on the Ethics of AI”.
Conferinţa s-a axat pe două teme principale ale Recomandării UNESCO privind Etica Inteligenţei Artificiale (IA), respectiv necesitatea de a promova diversitatea și incluziunea, și modul în care se face tranziția de la principii la practică, pentru a evalua impactul etic al IA asupra societății.
Evenimentul a fost marcat de prezenţa doamnei Gabriela Ramos, directorul general adjunct al UNESCO pentru Ştiinţe Sociale şi Umaniste (SHS), şi a reunit o gamă largă de specialişti, cadre universitare, cercetători români şi străini, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au dezbătut aspectele etice legate de implementarea Recomandării.
La eveniment au participat:
“Inteligenţa artificială este, de fapt, matematică avansată. România are o şcoală de matematică excepţională şi, de fapt, unii dintre cei mai buni oameni din lume în domeniile AI şi machine learning sunt români. Asta este realitatea. Dacă luăm strict resursa umană pe care am avea-o la dispoziţie, ar trebui să fim în avangardă. Ceea ce ne mai trebuie este să avem noi aplicabilităţi ale acestor tehnologii şi transferul în tehnologie, pentru a dezvolta soluţii esenţiale de inteligenţă artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Varianta în limba română a Recomandării UNESCO privind Etica Inteligenţei Artificiale se găseşte aici:
Agenda evenimentului
08.30 –09.00 Înregistrarea participanților
09.00 –09.40 Deschiderea evenimentului
09.40 –10.00 Cuvânt introductiv
10.00 –10.15 Pauză de cafea
10.15 –11.15 Panel 1: Modalități de asigurarea a diversității și incluziunii în lumea IA, moderator Corina Negrea
11.15–11.30 Q&A Panel1
11.30 –12.00 Pauză de cafea
12.00 –13.00 Panel 2: De la principii la practică – modalități de optimizare a recomandării UNESCO privind IA, moderator Claudiu Lucaci
13.00–13.15 Q&A panel 2
13.15–13.30 Concluzii
13.30 –14.30 Prânz
Imagini de la eveniment se găsesc in galeria foto de pe site-ul UPB:
https://upb.ro/pb-partener-in-organizarea-conferintei-building-a-global-ethical-framework-for-ai-the-unesco-recommendation-on-the-ethics-of-ai/