Conferinţă a voluntarilor din siturile UNESCO, organizată de Comisia Naţională Germană
Articol publicat pe 15-12-2022
În perioada 23-26 noiembrie 2022 a avut loc la Berlin evenimentul ”Naturweit Networking Conference”, cu sprijinul Comisiei Germane pentru UNESCO. Au participat specialiști implicați în munca cu voluntarii din Programul Naturweit din șapte țări care deţin situri naturale UNESCO - Grecia, Spania, Bulgaria, Portuglia, Ungaria, Uruguay și Romania. Scopul reuniunii a fost schimbul de idei și bune practici cu privire la angajarea și supravegherea voluntarilor naturii și obținerea de noi impulsuri pe subiecte relevante, precum și crearea de rețele între participanți. Programul internațional Naturweit, prin care tineri germani cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani desfășoară stagii de voluntariat în domeniul științelor naturale, a debutat la noi în ţară în toamna anului 2020, constituind o modalitate de cunoaştere directă a patrimoniului natural românesc şi de experimentare a diversităţii culturale.
Ziua de 24 noiembrie a fost dedicată prezentării programului Kulturweit (echivalentul programului Naturweit în domeniul culturii), cu accent pe Naturweit și pe viziunea asupra programului ca „extensie a sistemului de învățământ german pentru tineri („extension of German learning system”). Vorbitorii au evidenţiat valoarea pe care acest program o are pentru societate, prin întărirea spiritului civic și implicarea activă în societate, contribuind la înțelegerea globală și la consolidarea incluziunii. Referitor la această temă, experţii din România participanţi la reuniune, Cristina Toma şi Dragoş Giuglea, reprezentanţi ai Programului pentru Geoparcuri, Universitatea din Bucureşti, au oferit exemplul concret al cooperării dintre voluntarii Programului pentru Geoparcuri din România și voluntarii Institutului Goethe, în perioada când aceștia au locuit în București. Cei doi specialişti români au prezentat exemple de activități pe care le-au pus în practică anul acesta cu voluntarele germane în România, Clara și Eva. Ca un corolar al panelului de discuţii, au fost analizate strategii de îmbunătățire a experienței atât pentru siturile-gazdă cât și pentru voluntari.
În schimburile de idei s-a discutat și despre mândria comunităților locale de a primi tineri voluntari germani, ca oportunitate pentru aceştia de a lua contact cu obiceiurile și locurile din țara respectivă. De exemplu, cei doi tineri voluntari germani găzduiți de Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, participanţi la Programul pentru Geoparcuri UNESCO, au luat parte la festivitățile de Ziua Internaţională a Iei sau la activităţi ce presupuneau gătitul tradițional local. A fost subliniată importanța voluntarilor locali, prin exemplul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, care i-au ajutat pe voluntarii germani să se integreze în echipă, prin activități comune.