Datoria Memoriei- Comemorarea Victimelor Holocaustului
Articol publicat pe 27-01-2023
În fiecare an, pe 27 ianuarie, UNESCO, alături de alte organizații mondiale prestigioase, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, readucând astfel în memoria publicului din întreaga lume tragicele evenimente din perioada celui de-al doilea Război Mondial, când 6 milioane de evrei au fost uciși. Data a fost stabilită printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite, adoptată la 1 noiembrie 2005, în amintirea eliberării lagărului de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie 1945.
„Menținerea vie a memoriei Holocaustului este îndeplinirea unei îndatoriri universale, a unei datorii față de umanitate, care este rațiunea de a fi a UNESCO: combaterea urii, construirea păcii și, astfel, protejarea umanității. În această Zi internațională, să ne angajăm să ne amintim mereu. O datorăm victimelor Shoah-ului, o datorăm supraviețuitorilor, o datorăm, în sfârșit, tuturor generațiilor viitoare”, a declarat cu acest prilej Audrey Azoulai, Director General UNESCO.
Printre inițiativele UNESCO legate de această zi se numără proiectarea filmului "Where is Anne Frank" în toate birourile regionale din lume. Pelicula, realizată de Ari Folman reprezintă transpunerea în limbajul desenului animat a jurnalului Annei Frank, adolescenta care a ținut un impresionant jurnal și care a murit în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, în februarie 1945. Alături de acest film, UNESCO pune la dispoziția copiilor o serie de
resurse educaționale conexe, care oferă o perspectivă mai largă asupră Holocaustrului și antisemitismului.
Educația despre Holocaust și genocid face parte din eforturile UNESCO de promovarea Educației pentru Cetățenie Globală (GCED), o prioritate a Agendei Educație 2030. În acest context, UNESCO sprijină părțile interesate din domeniul educației în eforturile lor de a ajuta cursanții să devină gânditori critici, cetățeni globali responsabili și activi care prețuiesc demnitatea umană și respectul pentru toți, resping antisemitismul, rasismul și alte forme de prejudecăți care pot duce la violență și genocid.
Recent initiațiva UNESCO și ODIHR în parteneriat cu Ministerul Educației de a organiza Atelierul național pentru factorii de decizie, formatorii de cadre didactice și profesori, privind Abordarea antisemitismului, intoleranței și discriminării prin educație (3 noiembrie 2022) s-a constituit în etapă importantă pentru conturarea unui proiect mai amplu intitulat "Abordarea antisemitismului în Europa prin educație" care se va bucura și de concursul Comisiei Europene.