Despre Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO la Forumul Internațional pentru Turismul Responsabil
Articol publicat pe 23-10-2017
În cadrul Forumului Internațional pentru Turismul Responsabil, aflat la cea de-a V-a ediție, Iris Constantin, expert CNR UNESCO, a susținut o prezentare despre Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO.
Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO a fost creată pentru a promova cooperarea cu și între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă, în scopul de a: • consolida creatia, producția, distribuția și difuzarea activităților, bunurilor și serviciilor culturale • dezvolta hub-uri de creativitate și inovare și a largi oportunitățile pentru persoanele care activeaza in sectorul cultural • îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală, în special pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile • integra cultura și creativitatea în planurile de dezvoltare durabilă.
Rețeaua acoperă 7 domenii de creație: Artizanat și Artă Folk, Arte Media, Film, Design, Gastronomie, Literatură și Muzică.
Forumul Internațional pentru Turismul Responsabil (FITR), organizat de Fundația Amfiteatru, a adus în fața publicului 29 de speakeri care au abordat teme diverse, de la dezvoltare personală la tehnologie, de la implicare civică la antreprenoriat, de la regenerare urbană la industrii creative. Ideea centrală a evenimentului a avut în vedere identificarea și promovarea bunelor practici de dezvoltare bazate pe identitatea locală.
Sintagma “turism responsabil” desemnează acea formă de turism bazată pe valorificarea identității, experiențelor și produselor locale. Inovația și creativitatea formează cel mai puternic vector al dezvoltării comunităților și al promovării resurselor antropice și naturale. Diversitatea comunităților și a resurselor din România constituie un potențial imens de dezvoltare. Industriile creative și turismul cultural au devenit capital strategic pentru dezvoltarea economiilor locale.
Obiectivul pe termen scurt al FITR a fost de a pune față în față actorii implicați în industria ospitalității cu impact pentru comunitățile din care fac parte și reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
Speakerii ediției a 5-a au fost: Iris Constantin (CNR UNESCO), Lorena Diaconescu (Asociația pentru Educație și Sănătate “Mens Sana”), Denissa Voicu (Grupul de Inițiativă Civică Timpuri Noi), Teodora-Alexandra Desagă (Grupul Civic Inițiativa pentru Bragadiru), Oana Preda (Ce-Re), Mariana Arnăutu (Fundația World Vision), Eniko Matyus (Clusterul Regional Balneoturisitc Transylvania), Dinu Drog (Incotroceni – Oameni, Idei, Povești), Iulian Canov (La Firul Ierbii/ Wolfhouse Productions), Adriana Tran (Asociația Europass), Cătălina Tira (Asociația Better Youth), Cosmin Dragomir (Gastroart), Nico Lontras (Chef), Cristian Tudor (Microgreens), Nicu Dumitru (Universitatea București), Alan Clark (Cidru Clarks), Alexander Ott (Fourwood laundry), Gabriel Morin (Zece la Rece), Claudiu Petria (Questo App), Oana Petre (Bucharest City App/ Eventur Group), Doru Răduță (Urban Adventures), Nicoleta Chiriță (Enel) , Bogdan Papuc (Asociația Eco Romania), Gabriela Tîrlie (Dizainăr), Cecilia Enache (Viadora Group/ Experience Romania), Georgiana Cremene (Vicepreședinte Asociația D’Avent/ Violoncelului Hub), Mihai Sibianu (People of Romania/ Kraft Made).
Forumul Internațional pentru Turismul Responsabil a fost punctul central al
Cosy Romania Week– proiect de dezvoltare sustenabilă a comunităților al Fundației Amfiteatru, despre care puteți afla mai multe
aici.